Jan Guldahl

Artikkel

Jan Guldahl er død, 65 år gammel. Han døde i Marbella i Spania å ha blitt rammet av akutt sykdom.

Han var øyekirurg og eier og leder av Trondheim Øyelegesenter.

Jan var pioner. Allerede i 1990 var han med på å sette i gang Norges første øyelaser. Derfra bygde han møysommelig opp det som i dag er en av Norges største klinikker for refraktiv kirurgi, behandling av nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner. Få, om noen, øyekirurger i Norden har utført flere synslaseroperasjoner enn han.

Som person var Jan seg selv hvert minutt, hvert sekund – usnobbete og nærmest i konstant opposisjon til vedtatte sannheter. Han kunne være ytterst stridbar og utfordret alt som minnet om maktmisbruk og arroganse.

Jan hadde humor som få. Han lo ofte med pasientene, men ikke av dem. Han var interessert i dem utover deres diagnose, en egenskap som fulgte ham helt fra han som nyutdannet lege begynte å kjøre legevakt i Oppdal, Rennebu og Midtre Gauldal.

Han sparte aldri på kreftene, verken privat eller på jobb. Velordnede arbeidsdager fra åtte til fire var ukjent for ham.

Både for nåværende og tidligere ansatte ved Trondheim Øyelegesenter kom meldingen om Jans død som et sjokk. Han var på eiendommelig vis selve motstykket til livets sårbarhet. Han var et menneske som ville leve og dø med støvlene på, og det gjorde han.

Jan Guldahl etterlater seg en rungende stillhet ved Trondheim Øyelegesenter.

Nåværende og tidligere ansatte ved Trondheim Øyelegesenter

Anbefalte artikler