Urininkontinens etter fødsel er vanlig

Det viser en oversiktsartikkel Guri Rørtveit og Yngvild S. Hannestad ved Uni Research Helse og Universitetet i Bergen har skrevet, og som er publisert i Tidsskriftet.

- Den samlede forskningen tyder på at keisersnitt kan beskytte mot urininkontinens hos kvinner i fruktbar alder. I enda større grad er vaginal fødsel en risikofaktor for livmorfremfall,. For analinkontinens er det først og fremst dype rifter som involverer lukkemuskelen i endetarmen som har betydning, ikke den vaginale fødselen i seg selv, sier Rørtveit.

Urininkontinens (lekkasje av urin)

Rammer 30 % av kvinner 3 måneder etter vaginal fødsel
Rammer 15 % av kvinner 3 måneder etter keisersnitt
Forskjellen mellom gruppene (dvs. betydningen av fødselsmåte) forsvinner med økende alder

Livmorfremfall
Keisersnitt ser ut til å beskytte mot fremfall både på kort og lang sikt

Analinkontinens (lekkasje av luft eller avføring)

Rammer i hovedsak kvinner som har fått en rift i endetarmens lukkemuskel (sfinkterruptur) under vaginal fødsel.
En norsk studie tyder på at analinkontinens rammer 38 % av disse kvinnene.

Rørtveit og Hannestad understreker likevel at keisersnitt i seg selv ikke er en god forebyggingsstrategi, ettersom dette inngrepet har mange negative konsekvenser for mor og barn.

- Strategier for å forebygge sfinkterrupturer er langt viktigere enn å bruke keisersnitt for å unngå analinkontinens. Bekkenbunnstrening er godt dokumentert som forebygging av urinlekkasje og ser også ut til å ha effekt på fremfallssymptomer. Både de økonomiske og de medisinske kostnadene ved slik behandling er dessuten lave, sier Rørtveit.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media