Slanket, født og klar til fotoshoot?

Tags:
  • fødselsvekt
  • graviditet
  • kroppspress
  • slanking
  • svangerskap

Slanking og kroppspress har nådd helt til livmoren. Ikke engang det lille ufødte barnet slipper unna lengre.

Det har i det siste stått en del om treningspress og fokus på minst mulig vektøkning i svangerskapet. En av de nye trendene blant en del vordende mødre er å gå minst mulig opp i vekt under svangerskapet, og en av årsakene er etter alt å dømme at de ønsker seg et lite, nett og lett barn.

Kroppsfiksering i blogger

Kroppsfikseringen har blitt hysterisk i samfunnet vårt, og det er vanskelig å slippe unna. Unger snakker om six-pack, ungdommer speiler seg i rosablogg-idealer og gravide ser kjendiser og andre nybakte mødre som tilsynelatende «får igjen» kroppen sin like etter at de har klemt ut barnet. Antall følgere på nettsteder der slanke og veltrente, men også innimellom sykelig tynne og overtrente bloggere, viser sine kropper og vaner, er kjempehøyt, og det er tydelig at mange unge og delvis uerfarne nybakte mødre har disse kvinnene som forbilder og noe å strekke seg etter. Man kan selvsagt si at det er frivillig å følge disse nettstedene, og at bloggerne står fritt til å legge ut det de vil. Men mange påvirkes av dem, man trenger ikke å se langt for å oppdage det.Jeg er selv opptatt av å snakke om både et sunt kosthold, trening og mosjon med mine gravide pasienter, og når de kommer til barselkontroll. Men den trenden vi nå ser er ikke det jeg forbinder med en sunn tilnærming til verken trening, vekt eller en kvinnekropp som er i barsel. Det normale er IKKE at kroppen etter tre dager ser ut som om den verken har vært gravid eller har født. Det er IKKE anbefalt å begynne å trene en uke etter fødsel, og man skal IKKE slanke seg eller prøve å unngå å legge på seg under svangerskapet.

Lav vekt trenger ikke være sunt

Gjennomsnittsvekten på babyer er rundt 3500 gram. Et nyfødt barn regnes ikke som stort før det er over 4500 gram. Nå er det visst status blant enkelte å få barn som helst ikke skal veie mer enn 3 kilo. Selv om det ikke snakkes mye og høyt om, blir det av enkelte sett på som en bekreftelse på at man har levd sunt og sprekt, og det er ikke til å stikke under en stol at noen mener det tar seg bedre ut med en liten og nett bebis på skinnfellen eller i tyllskjørtet, heller enn en godslig og robust godklump. Dette er rett og slett høl i hue!Et annet aspekt ved å fødes med en lav fødselsvekt, er at det kan ha helsemessige konsekvenser for barnet på lang sikt. Det er ikke mange ukene siden det stå en reportasje i Adresseavisen om uheldige konsekvenser av å bli født under laveste «normale» fødelsvekt ved termin. Dette er såkalte SGA-barn (small for gestational age), og disse kan ha økt risiko for bl.a. ADHD, konsentrasjon og hukommelsesbesvær. Det er også kjent at SGA-barn har økt risiko for å få høyt blodtrykk og metabolske sykdommer som voksne.

Nærmer seg sykdom

De vanligste årsakene til å bli født som SGA-barn er genetisk betinget, eller at morkaken fungerer dårligere enn den burde, og næringstilførselen til fosteret er nedsatt. Men nå har vi altså kommet dit at enkelte går inn for å få barn som nærmer seg den nedre grensen for normal og anbefalt fødselsvekt. Det er en trend vi må ta på alvor, og prøve å stoppe.Jeg har selv erfaring som mor gjennom mange år, og har fulgt utviklingen med det å være gravid, få barn og oppdra dem, for å si det sånn. Det er ikke tvil om at det på den ene siden har kommet til mye positivt, i form av økt fokus på mosjon, kosthold og økt tilgang på informasjon og gode råd. Men barn har i langt større grad blitt et objekt og statussymbol for mange, der et pent og perfekt barn passer godt inn i det øvrige bildet mange ønsker å fremstå i. Men barn er ikke en chihuahua…  

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media