Tynnfibernevropati

I oversiktsartikkelen Tynnfibernevropati i Tidsskriftet nr. 2/2013 gir Kristin Ørstavik og medarbeidere bedre innsikt i denne tilstanden. Artikkelen inngår i temaserien Klinisk nevrofysiologi.

Symptomer

Polynevropati betyr at flere av nervene i kroppen ikke fungerer som de skal, og affiserer vanligvis først føttene. Ved tynnfibernevropati er det i overveiende grad de tynne nervefibrene som er påvirket. Forekomst av tynnfibernevropati er ikke kjent. Dette skyldens hovedsakelig at diagnosen baseres på metoder som er innført de senere årene, og som fortsatt ikke er rutine.

- Symptomene varierer, men har et gjenkjennelig mønster. Mange har smerter som starter i føttene, og da oftest begge bena samtidig. Pasientene kan få endret temperaturfølelse, og det kan gjøre vondt å ha noe på føttene eller gå barbent.

Smertene karakteriseres gjerne som en brennende følelse. Diffuse smerter i hele kroppen er ikke symptomer på tynnfibernevropati.  

Årsaker

Det er en rekke ulike tilstander som kan gi tynnfibernevropati. Den vanligste er diabetes. Cellegift-overlevere får også ofte slike plager. Men hos mange pasienter finner man ingen sikker årsak. En ny studie viser imidlertid at det kan være en genetisk betinget tilstand.

- Det er viktig å understreke at dette ikke er en sykdom som egner seg for selvdiagnostisering. Det er mange som har vondt i føttene, uten at det betyr at de er rammet av denne tilstanden. Tynnfibernevropati kan ikke diagnostiseres ved vanlige undersøkelser, og nøye oppfølging av sykehistorie, nevrologisk undersøkelse og spesifikke tester er viktig, sier Ørstavik.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media