Våken under narkose

Det er altså mulig at en pasient under operasjon kan være ved bevissthet uten å kunne røre seg, slik Lasse B. Persson illustrerer så bra i sitt kunstverk, skriver Rolf Sandin og Peter Samuelsson i en artikkel i Tidsskriftet.

Risikoen for awareness i dag er ca 0,2 % under narkose der muskelavslappende medikamenter brukes. Den vanligste awarenessopplevelsen er hørselsinntrykk. Ca. 40 % av pasienter som kommer til bevissthet under narkose er panikkslagne, og noen har beskrevet det som en følelse av å bevitne sin egen død. Smerte i varierende grad oppleves av omtrent en like stor andel, altså 40%. Ca. halvparten av pasientene får senvirkninger som mareritt eller «flash-backs», mens ca. 10 % får posttraumatisk stresssyndrom.

Les hele saken:
Vaken under narkos

Les mer om risiko ved anestesi her:
Risiko ved anestesi

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media