
Metanolforgiftninger må etterforskes raskt
Det mener professor Lars Slørdal og medarbeidere. De har skrevet en artikkel i Tidsskriftet der de presenterer de fire tilfellene og diskuterer hva som kunne vært gjort annerledes.
To andre utbrudd av metanolforgiftninger har skjedd i Norge i nyere tid; metanolholdig sprit tok livet av tre mennesker i 1979 og 13 i 2002. I årsskiftet 2007-08 skjedde det igjen, og denne gangen døde altså fire personer etter å ha drukket en blanding som inneholdt 70% metanol merket ”Rødsprit” fra varehuskjeden Biltema. Det tok tid før man så sammenhengene og satte i verk tiltak.
Lang tid
Den første omkomne ble funnet i sitt hjem i Rogaland 12. desember 2007. Korrekt dødsårsak ble fastslått og meddelt politi, helsevesen og lokale medier, men ingen oppdaget hvor metanolen kom fra. I ettertid ble det funnet flere flasker ”rødsprit” fra Biltema hjemme hos mannen.
Halvannen måned senere, 28. januar 2008, ble en 62 år gammel mann funnet død, en uke senere en tredje mann og enda en måned senere en fjerde mann. Hos alle ble det funnet metanol i blodet og flasker med ”rødsprit” fra Biltema. Det andre dødsfallet ble imidlertid ikke meldt som unaturlig; først da politiet etter seks uker begjærte gjenåpning av graven ble korrekt dødsårsak fastslått. Etter det tredje dødsfallet ble sammenhengen mellom dødsfallene og ”rødspriten” oppdaget. Den 27. februar 2008 ble ”rødspriten” fjernet fra hyllene i samtlige Biltema-butikker i Norge.
Dødsfall kunne vært unngått
– I etterpåklokskapens lys burde man tidligere spurt seg hvor denne metanolen kom fra. Da kunne kanskje flere av disse fire dødsfallene vært unngått. Det kan heller ikke utelukkes at det finnes ukjente dødsofre som har drukket dette. Og flere dødsfall kan komme; mye av det aktuelle ”rødsprit”-partiet er fremdeles på avveie og står kanskje rundt omkring i garasjer og kjellere, sier Slørdal til Tidsskriftet.
Blodprøvens lange reise
Ved det tredje dødsfallet tok det over to uker fra blodprøven fra obduksjonen var mottatt i laboratoriet til rødspriten ble fjernet fra butikkene.
– Det finnes ikke ”øyeblikkelig hjelp”-rutiner i forbindelse med rettslige obduksjoner, og det er innarbeidet en slags tradisjon for at obduksjonssaker kan vente. Dette er sikkert greit i de fleste tilfeller, men saker som denne er unntaket; giftig ”rødsprit” var i omløp, og inntak av rødsprit er ikke uvanlig i Norge, sier Slørdal.
Still 1 000-kronersspørsmålet
Forfatterne mener at denne saken viser at metanolfunn i obduksjonssaker alltid må etterforskes med denne muligheten for øyet:
– Vi må stille oss 1 000-kronersspørsmålet; hvor kommer metanolen fra? Og så må vi holde gasspedalen inne til vi har et svar, sier Slørdal.