Å angripe egen kropp

Selvskade forekommer hyppig. I en norsk undersøkelse rapporterte nærmere 7 % at de det foregående året hadde skadet seg selv med vilje, enten med eller uten suicidal intensjon. Mange leger møter disse pasientene. I en artikkel i dette nummeret forteller Kristin Ribe om hvordan hun er blitt møtt av helsepersonell etter å ha skadet seg selv: «Er du her igjen, ta deg sammen!» «Du må slutte, nå har jeg stått her og sydd deg i to og en halv time, det er fullt av folk som venter, du kan ikke holde på sånn». Slike uttalelser er nok dessverre ikke helt sjeldne. Det er lett å forstå at vi som leger blir oppgitte, frustrerte eller fortvilte i møte med noe som kan oppleves som uforklarlig eller irrasjonelt. Hvorfor skader man egen kropp med vilje?

Å møte disse pasientene er vanskelig, og hvordan vi gjør det er en test på egen profesjonalitet, skriver Siri Lunde og Erlend Hem. De har sammen redigert Tidsskriftets serie om selvskading, som går over to numre, nr. 8 og nr. 9/2009.

Les hele lederartikkelen her:
Å angripe egen kropp

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media