Konisering gir økt svangerskapsrisiko

Inngrep på livmorhalsen i form av konisering der den ytterste delen av livmorhalsen fjernes pga. celleforandringer, er en vanlig operasjon som utføres hos ca. 2 500 - 3 000 kvinner årlig i Norge. I de senere tiårene er kvinnene blitt eldre når de starter med å få barn. Flere kvinner er derfor blitt konisert før de har fått sitt første barn eller på et tidspunkt hvor de fortsatt ikke har fått det antall barn de ønsker. Det betyr at flere kvinner gjennomfører svangerskap og fødsel etter konisering.

Norske forskere har nå funnet at kvinner som har fått utført en konisering, har en 3 - 4 ganger økt risiko for å føde for tidlig i et svangerskap etter inngrepet sammenliknet med kvinner som ikke er operert på livmorhalsen eller er operert etter avsluttet svangerskap. 17 % av de opererte kvinnene fødte før 37. svangerskapsuke, viser studien som er publisert i BMJ.

Les hele saken:
Konisering gir økt svangerskapsrisiko

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media