Hvorfor har vi tykktarm?

- Mye tyder på at vi bør bli flinkere til å utnytte vårt fermenteringsorgan, slik planteetere gjør. Vi har nemlig tykktarm for at vi også skal kunne spise "gress" (grønnsaker og fiber), skriver Jørgen Valeur og Arnold Berstad ved Universitetet i Bergen i en kronikk i siste nummer av Tidsskriftet.

Roten til mye

En rekke lidelser kan tenkes å skyldes forstyrrelser i tykktarmens metabolisme, og artikkelforfatterne mener kunnskap om næringsutveksling i tykktarmen kan gi bedre sykdomsforståelse og behandlingsmuligheter for en rekke lidelser.

Tykktarmen har flere funksjoner enn å redusere vanninnholdet i avføringen. Den spiller en blant annet en avgjørende rolle i nedbrytingen av komplekse karbohydrater, proteiner, peptider og aminosyrer, en prosess som kalles fermentering eller gjæring.

Størrelsen det kommer an på

Tarmens størrelse og funksjon avhenger av matvanene. Planteetere som ku, sau og geit, har et ekstra fermenteringskammer foran magesekken, mens planteetere som hest, elefant og ape har en svært stor tykktarm. Kjøttetere, som hunder, har en svært kort tykktarm, mens altetere som mennesker har en størrelse som ligger midt i mellom rene planteetere og rene kjøttetere.

Hvorfor har vi tykktarm?

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media