Reisevaksiner – hvilke trengs?

Det er også av betydning hvem som reiser, hvor lenge man blir borte og hva man har tenkt å foreta seg – enten man har planer om å overnatte i en bambushytte ved kanten av en rismark, har en livsstil som medfører økt risiko for seksuell smitte eller skal være så lenge på et sted at man kan finne seg en kjæreste.

En egenforsikring

– Reisevaksiner kan betraktes som en forsikring for den enkelte og bidrar i tillegg til redusert spredning av smittsomme sykdommer fra land til land, skriver Sandbu i siste nummer av Tidsskriftet .

I gamle eller nye trakter

Ifølge Sandbu er det personer som skal besøke slekt og venner i et fjerntliggende opprinnelsesland, og som ikke er klar over at de mangler immunitet mot mange infeksjoner som er vanlige i området, som har høyest risiko for smittsomme sykdommer. Også eventyrlysten og impulsiv ungdom er en risikogruppe.

Praktiske råd

I artikkelen gir hun råd om hvilke andre vaksiner enn de mot hepatitt A, tetanus, difteri og poliomyelitt som kan være viktige ved utenlandsreiser.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media