Skepsis til selvtest av klamydia

Anne Markestad i NFF mener det er bortkastede penger å kjøpe klamydiatest på apoteket. Foto Norges Farmaceutiske Forening

Det selges etter hvert mange typer medisinske tester, både over Internett og i apotek, som kundene selv kan utføre hjemme.

Henvis til legen

Leder av Norges Farmaceutiske Forening (NFF), Anne Markestad, mener det er mye som tyder på at enkelte av testene er et dårligere behandlingstilbud enn en time hos fastlegen. Relativt nytt på markedet er gjør-det-selv klamydiatest.

– Neste gang det kommer inn en kunde som skal ha klamydiatest på apoteket bør du som farmasøyt foreslå for kunden å ta en tur til fastlegen for sikker diagnostikk, nødvendig behandling og smitteoppsporing, skriver hun på lederplass i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift.

– Glem pengene

Hun understreker at farmasøyter er helsepersonell, og dermed må følge helsepersonelloven. I § 4 heter det at «Dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell».

– Så får apotekkjedenes kampanjemål, premien i mersalgskonkurransen og bonusen til personalkassen for oppnådde mål innen mersalg seile sin egen sjø, skriver Markestad.

Hun forstår ikke poenget med en selvtest, for eksempel for klamydia.

– Dersom resultatet er negativt, må du til legen for sikkerhets skyld, fordi testen ikke er 100 % sikker. Er resultatet positivt må du til legen da også, for å få behandling. Da har du allerede brukt dobbelt så mye penger. Jeg har rett og slett problemer med å forstå hvilket tilbud om helsehjelp dette egentlig er, sier Markestad til Tidsskriftet.

Hun er også kritisk til flere av de andre selvtestene som er på markedet, blant annet allergitest. Siste tilbud fra Apotek1 er bentetthetsmålinger med ultralyd.

– Tilbud om bentetthetsmåling i apotek tar vi absolutt avstand fra. NFF er opptatt av at apotekene skal være apotek, og ikke fremstå som en blanding av parfymeri og legekontor, sier Markestad.

Legene er enig

Skepsisen for selvtest av klamydia deler hun både med allmennlegene og gynekologene.

– Dersom man har mistanke om klamydia bør man gå til lege for utredning, smitteoppsporing, behandling og behandlingsoppfølging, er den klare oppfordringen fra Rolf S. Kirschner, leder i Norsk gynekologisk forening og seksjonsoverlege ved Gynekologisk seksjon ved Kvinneklinikken, Rikshospitalet.

Tabell
Det er billigere å gå til legen, mener Jan Emil Kristoffersen i Allmennlegeforeningen. Foto Lisbet Kongsvik
– Gammeldags og dårlig

Også Allmennlegeforeningen har uttrykt bekymring over tilbudet av slike tester i apotek. Testen HandiLabC, som selges både hos Apotek1, Vitus Apotek og Alliance Apotek gjennomføres ved at det tas en prøve fra skjeden med en vattpinne. Deretter settes vattpinnen tilbake i en tube, hvor en eventuell fargeendring indikerer klamydia.

– Denne metoden er gammeldags, for legene har gått over til såkalt PCR-testing. Den er i tillegg dårlig, og selges i apotek til en pris som langt overstiger det det koster å gå til lege og få full oppfølging, sier leder Jan Emil Kristoffersen i Allmennlegeforeningen til Tidsskriftet.

Foreløpig undersøkelse

Harald Moi, avdelingsoverlege og professor ved Olafiaklinikken i Oslo, har undersøkt nøyaktigheten til HandiLabC, som er den første CE-merkede og godkjente hurtigtesten for klamydia i Europa. Testen er beregnet på kvinner, og skal ifølge produsenten Medlite AS være 98 % sikker, dersom instruksjonene følges nøyaktig. Testen selges for 275 kroner i apotek.

Dårlig resultat

90 jenter deltok i Mois undersøkelse. Fem av jentene hadde klamydia, men dette slo ikke ut på testen. Ni av jentene fikk positivt resultat, men viste seg å ikke ha klamydia.

– Dette var et forferdelig dårlig resultat. Dessverre kan ikke denne undersøkelsen brukes som dokumentasjon, blant annet fordi det viste seg at testprøvene vi fikk fra produsenten hadde gått ut på dato, sier Moi til Tidsskriftet.

Bruksanvisningen er dessuten blitt forbedret, slik at korrekt avlesning av resultatet nå skal være enklere.

Kan være et alternativ

Moi er imidlertid fremdeles skeptisk til hjemmetesting av klamydia, slik tilbudet er nå. Blant annet skal det en stor mengde bakterier til for at testen skal slå ut.

– Foreløpig vil jeg fraråde jenter å kaste bort penger på dette, sier Moi.

Han har planer om å gjennomføre en tilsvarende undersøkelse igjen for å se om resultatene er så dårlige som fryktet. Dersom testen skulle vise seg å være nøyaktig, er enkel å bruke, og inneholder en oppfordring om å oppsøke lege dersom resultatet er positivt, har han ingen innvendinger.

– Det viktigste er tross alt at klamydiatilfellene oppdages, sier han.

I 2005 ble det meldt nær 20 000 tilfeller av klamydia til Folkehelseinstituttet, en økning på 14 % fra året før. Flere tester seg hos legen, men det er fremdeles mange som ikke gjør det.

Et supplement

Styreleder i Medlite AS, Ketil Hansen, understreker at de ikke er en konkurrent til legene, men et supplement.

– Klamydia rammer mange, og det offentlige klarer ikke fange opp alle. Vi selger 500 pakninger i måneden og er fornøyde med salget, sier Hansen.

Selskapet avventer resultatene fra Mois videre undersøkelser, men forholder seg til resultatene av en ungarsk studie publisert i Hungarian Journal of Gynecologic Oncology i 2005, som viste 98 % nøyaktighet i forhold til PCR-diagnostikk.

Vil vurdere å bytte

Fagdirektør i Apotek1-kjeden, Hans-Petter Johannessen, sier de valgte å ta inn akkurat denne testen på bakgrunn av dokumentasjonen som ble lagt frem.

– Vi følte det var en støtte fra fagmiljøet på at slike selvtester var noe som var bra å gjøre tilgjengelig. Det kan godt hende det finnes bedre produkter enn akkurat dette, så det vil vi selvfølgelig gjøre en vurdering på. Selvtestmarkedet er stort. Det viktigste er uansett at folk tester seg ved mistanke om klamydia, sier Johannessen.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media