Hvis brød gjør deg syk

Over fem millioner europeere blir syke av mat som inneholder de vanlige melsortene hvete, rug, bygg eller havre. Foto Imagelibrary Gold

Det er Association of European Coeliac Societies (AOECS) som står bak markeringen 20. mai. Med temaet «Hvis brød gjør deg syk» håper den internasjonale organisasjonen ikke bare å gjøre sykdommen og mulighetene for glutenfri mat bedre kjent, men også å knytte de 26 nasjonale cøliakiforeningene tettere sammen, og få land som ennå ikke har en egen organisasjon til å etablere dette.

Mange udiagnostiserte

Norsk Cøliakiforening har valgt å fokusere mest på de mange udiagnostiserte. Studier har vist at rundt 1 % av den europeiske befolkningen har cøliaki, noe som betyr at det finnes 45 000 cøliakere i Norge. Norsk Cøliakiforening har 7 400 medlemmer, og dermed kan det tyde på at mange har sykdommen uten å vite om det.

Mat uten gluten

Cøliaki er en vanlig autoimmun tilstand som skyldes at tarmen ikke tåler gluten, et protein som særlig finnes i hvete, bygg og rug. Symptomene kan være diaré, jernmangel, vekttap, utmattelse, muskelsmerter og migreneliknende hodepine. Eneste behandling er et glutenfritt kosthold. Dermatitis herpetiformis er også en form for cøliaki, men langt sjeldnere. Symptomene er sterkt kløende utslett.

Relaterte saker:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media