Oppdatert informasjon om E coli

Både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet legger fortløpende ut informasjon om E coli-situasjonen på sine nettsider.

Daglig oppdatering

– På våre nettsider er dette førstesaken nå, og det vil det være i noen uker fremover. Der legger vi ut daglige oppdateringer, og der finner man også råd til helsetjenesten, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Tidsskriftet.

Han tror smittekilden vil bli avdekket snart, men at det vil likevel være en del spørsmål folk trenger svar på.

Råd til helsepersonell

Helsepersonell bes være spesielt oppmerksomme på symptomer hos barn og andre som kan tilsi at de har en EHEC-infeksjon. De første symptomene på en slik infeksjon er vanligvis magesmerter og diaré, og i noen tilfeller generelt nedsatt allmenntilstand og oppkast. Etter 2-3 dager blir diareen vanligvis blodtilblandet, og pasienten har som regel sterke magesmerter. 5-10 %, særlig mindre barn og eldre, kan utvikle hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), det vil si hemolytisk anemi, nyresvikt og trombocytopeni. Diagnosen EHEC-infeksjon stilles ved påvisning av E coli som tilhører EHEC-gruppen i avføringsprøve. Barn og eldre med blodig diaré, tegn på nyresykdom eller betydelig nedsatt allmenntilstand bør innlegges i sykehus.

Les mer om Råd til helsetjenesten på Folkehelseinstituttets nettsider.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media