Ny slankepille med lovende resultater

Rimonabant, som foreløpig ikke finnes på markedet, blokkerer reseptorer i kroppens endocannabinoide system, som har betydning for kroppens energibalanse. Den første kliniske studien av medikamentet ble omtalt i Tidsskriftet i fjor sommer og viste et gjennomsnittlig vekttap etter ett år på 6,6 kg i intervensjonsgruppen mot 1,8 kg i placebogruppen. Behandlingen gav også signifikant redusert midjemål, bedring i lipidprofil og redusert forekomst av metabolsk syndrom.

Overvektige amerikanere

Nå har amerikanske forskere sett på effekten etter to år, og resultatene er publisert i JAMA. Den randomiserte dobbeltblinde studien omfatter 3 045 overvektige personer, som også hadde høyt blodtrykk og/eller kolesterolnivå. I tillegg til å endre livsstil, fikk de enten placebo, rimonabant 5 mg eller rimonabant 20 mg i ett år. Deretter ble rimonabant-gruppene randomisert til enten å få placebo eller fortsette på samme rimonabantdose i ytterligere ett år.

Best effekt av 20 mg

Frafallet var stort i løpet av det første året, og bare rundt 50 % fullførte. Nærmere 30 % av pasientene som fikk 5 mg rimonabant hadde et vekttap på 5 % eller mer, mens halvparten av gruppen som fikk 20 mg gikk ned det samme. I placebogruppen hadde 20 % et vekttap på 5 % eller mer.

Pasientene som gikk over fra rimonabant til placebo etter ett år, gikk opp igjen det de hadde tatt av i vekt. De som fortsatte på 20 mg rimonabant derimot, opprettholdt vekten de hadde oppnådd. 70 % av pasientene som ble med videre, fullførte det andre året.

Pasienten som brukte rimonabant i to år forbedret også nivået av kolesterol og triglyserider i blodet.

Møter skepsis

Forfatterne av studien mener medikamentet vil få stor betydning i behandling av overvekt. Tre lederskribenter i samme nummer av JAMA mener imidlertid bruken av medikamenter mot overvekt bør begrenses.

– Både medikamenter, dietter og livsstilsendring har betydning i behandlingen av overvektige, men det trengs mer forskning, blant annet på langtidseffekten og sikkerheten ved bruk av medikamenter. Man må dessuten ikke bare behandle hver enkelt pasient, men også sette i verk tiltak mot overvekt der folk bor, jobber og går på skole. Bruk av medikamenter bør begrenses til effekten er bedre dokumentert, skriver de.

Rimonabant vurderes nå for godkjenning av de amerikanske legemiddelmyndighetene Food and Drug Administration (FDA), ifølge HealthDay.

Relaterte saker:

 

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media