Nobelprisen for Helicobacter pylori

Barry J. Marshall (f. 1951) og J. Robin Warren (f. 1937) gjorde en oppsiktsvekkende og uventet oppdagelse da de fant at inflammasjon i magesekkens slimhinne og sår i magesekken eller tolvfingertarm er resultatet av en infeksjon i magesekken, forårsaket av bakterien Helicobacter pylori, skriver Nobelkomiteen ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Gjorde forsøk på seg selv

Da de to australierne oppdaget bakterien i 1982 var årsaken til ulcussykdom fremdeles knyttet til psykologiske faktorer og livsstil. Robin Warren fant bakterien i 50 % av alle pasientene han tok biopsier fra, og fant alltid tegn på inflammasjon i magesekkens slimhinne nær området hvor bakteriene fantes. Barry Marshall ble interessert i disse funnene, og de gjorde etter hvert forsøk sammen. De fant at bakterien forekom hos nesten alle de 100 pasientene de undersøkte. Få eller ingen trodde på deres teorier da Marshall i 1984 gjorde forsøk på seg selv ved å drikke store mengder av en kultur av bakterien, ifølge en artikkel i Tidsskriftet. Funnene ble publisert i Medical Journal of Australia i 1985.

Viktig oppdagelse

I dag er det kjent at Helicobacter pylori er årsaken til over 90 % av sår i tolvfingertarmen og rundt 80 % av sår i selve magesekken. Takket være de to forskerne er ikke lenger ulcussykdom en kronisk og hemmende tilstand, men en sykdom som kan behandles med antibiotika og legemidler som hemmer magesekkens produksjon av saltsyre.

Nobelprisen i fysiologi eller medisin ble delt ut første gang i 1901, til Emil von Behring for oppdagelsen av en vaksine mot difteri.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media