Norske barn får tran

Tre av fire norske spedbarn får tran, Biovit eller Sanasol regelmessig. Illustrasjonsfoto

Det viser en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant sped- og småbarn, som ble gjennomført i 1998-1999 av Sosial- og helsedirektoratet (tidligere Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet) i samarbeid med Mattilsynet, Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Statistisk sentralbyrå. I tillegg har Norges forskningsråd støttet prosjektet med et doktorgradsstipend.

Tran og Biovit

Studien, som omfatter 1 932 spedbarn, viser at 74 % av spedbarna ved ett års alder får tran/vitamin- og mineraltilskudd daglig eller ukentlig. Det dreier seg i hovedsak om vitamin D-tilskudd. 45 % av spedbarna som fikk kosttilskudd fikk tran daglig eller ukentlig. 25 % fikk Biovit og 19 % fikk Sanasol.

- Det er positivt at så mange spedbarn får et vitamin D-tilskudd, sier avdelingsdirektør Arhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.

Direktoratet anbefaler daglig tilskudd av tran til alle spedbarn fra de er fire uker gamle.

Lite jern og kalk

Andre vitamin- og mineraltilskudd var lite vanlig. Blant annet fikk bare 1 % jerntilskudd, 1 % multivitamintabletter, 0,4 % kalktabletter og 3 % andre tilskudd.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media