Slik ser et virusangrep ut

(Klikk på bildet for å se større versjon)

Foto: PG Leiman, PR Chipman, VA Kostyuchenko, VV Mesyanzhinov og M Rossmann

Forskere ved Purdue University i USA, med biolog Michael Rossmann i spissen, har klart å utvikle klare bilder av hvordan T4-viruset forandrer form og trenger gjennom E.kolibakteriens cellemembran. Studien er publisert i tidsskriftet Cell. Rossmann understreker imidlertid at infeksjonen ikke er ett bilde, men en hel historie. Derfor laget de det som en film.

- Vi visste at vi måtte se mer enn en scene i historien dersom vi skulle forstå dens fulle mening, sier Rossmann til universitetets nettsider.

En actionfilm

Forskerne har tatt elektronmikroskopiske bilder av ulike deler av angrepsprosessen og omgjort disse til en kort animert video. T4 er satt sammen av 16 ulike proteinmolekyler. Før infeksjonen setter disse molekylene seg sammen og former en sekskantet figur. Med de 12 bena som kommer ut fra T4s hale for å gripe tak i offeret E.coli, ligner viruset et månefartøy. Når viruset angriper, skiller proteinene seg og viruset åpner seg som en blomst. Den forandrer fasong fra en sekskant til en stjerne.

Stort fremskritt

- Det vi har gjort er å stanse viruset ved to stadier i angrepet, og studert forskjellen. På den måten forstår vi mer av hva som egentlig skjer. En bedre forståelse av infeksjonsprosessen er et steg fremover i forskningen. Det kan blant annet gjøre at forskerne kan forandre viruset slik at det kan infisere andre celler enn E.coli. På den måten kan T4 bli brukt til å utvikle gener til ødelagt eller infisert vev, sier Michael Rossmann.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media