Sunnaas sykehus feirer 50 år

Oppe på en åskam på Nesodden ligger en hvit bygning, med historie i veggene og terrasse med fjordutsikt. Sunnaas er et spesialistsykehus i fysikalsk medisin og rehabilitering, der pasienter kan trene seg opp og hente krefter til å klare hverdagen på egen hånd. Det ble startet av Rolf Sunnaas og kona Birgit i 1954 – de ønsket å bygge –det beste sykehuset som fantes i landet–.

Griser og høner

Rolf Sunnaas var opptatt av at pasientene skulle ha det trivelig mens de var på sykehuset, skriver sunnaas.no. I tillegg til at han selv omgikk pasientene mye, sørget han for å skaffe kyndige fagfolk som kunne gi den beste behandlingen. Maten var også viktig, så fiske, grise- og hønsehold og et eget gartneri var noe Sunnaas brukte tiden sin på. Mange artister har også tatt turen til Nesodden for å gi pasientene kulturelt påfyll.

Tabell
Sunnaas sykehus fyller 50 år. Foto Frank Becker

Fremtidsplaner

Sykehuset, som i dag har en kapasitet på 178 senger, hvorav 124 på Nesodden, 37 i Askim og 17 i Drøbak, har et mål om å være eget helseforetak med spisskompetansefunksjoner, regionale spesialfunksjoner og nettverksfunksjoner innen rehabilitering. Sunnaas har planer om å videreutvikle rehabiliteringsrollen i Helse Øst og om mulig også innta en nasjonal posisjon. Det internasjonale samarbeidet, som har vært spesielt nært med Kina, Russland og USA, skal også videreføres og utvikles, heter det i sykehusets fremtidsvisjoner.

- Bakgrunnen for sykehuset er spesiell, og dagens situasjon er mer fremadrettet enn noen gang. Sykehuset har gått fra å være et lite, privat pleiehjem til å bli et eget helseforetak og en frontfigur for spesialisert rehabilitering. Det er nå Norges største utdanningsinstitusjon innen fysikalsk og medisinsk rehabilitering, sier Johan Kvalvik Stanghelle, forskningsleder og professor II ved Sunnaas sykehus til Tidsskriftet.

Stor feiring

50-årsjubileet skal feires med brask og bram på festdagen 13. september, og med en fagdag 14. september. På selve festdagen kommer blant andre kronprinsesse Mette-Marit og ambassadørene fra Kina, Russland og USA. En spesialskrevet mini-opera om to tidligere pasienter skal fremføres på terrassen, med blant andre Morten Harket og Johan Olav Koss i rollene. Fagdagen skal ha fokus på utfordringer for Sunnaas sykehus i fremtiden, og foredragsholderne kommer i vesentlig grad fra fagmiljøer utenfor sykehuset.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media