Hjem fra ferie med kjønnssykdommer?

I perioden 1993 - 2003 ble det til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) meldt om totalt 962 tilfeller av seksuelt overført HIV-infeksjon, akutt hepatitt B, gonoré og syfilis hos personer bosatt i Norge etter smitte i utlandet.

Thailand på toppen

Hele 297 av disse (31%) ble smittet i Thailand, ifølge Folkehelseinstituttet. Til sammenligning ble 60 personer smittet av seksuelt overførbare infeksjoner i Spania i samme periode, et land med betydelig større turisttrafikk fra Norge. Av tilfellene smittet i Thailand utgjør gonoré 201 tilfeller.

Landet har tradisjonelt hatt en høy forekomst av seksuelt overførbare infeksjoner, ofte med tilknytning til sexhandel. Man antar at det nå er over 100 000 kvinnelige sexarbeidere i landet. Studier har vist at 10 - 20% av kvinnelige sexarbeidere har en seksuelt overførbar sykdom, og at ca. 17 % av menn som har sex med menn er HIV-smittet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ikke bare prostitusjonskunder

Nesten alle (98%) av de 297 smittede i Thailand i perioden 1993-2003 er menn og medianalderen for mennene er høy (HIV-infeksjon 43 år, gonoré 36 år, syfilis 48 år og hepatitt B 40 år). Heteroseksuell smitte utgjør den vanligste seksuelle smittemåten (HIV-infeksjon 89%, gonoré 97%, syfilis 80%).
- Mange menn ser seg ikke som sexturister eller prostitusjonskunder, men innleder seksuelle forhold som inneholder elementer av prostitusjon f.eks. påspandering av mat, drikke, gaver eller direkte pengegaver. Disse forholdene representerer også en økt smitterisiko, påpeker Hans Blystad, Øivind Nilsen og Preben Aavitsland, ved Folkehelseinstituttet i ukens MSIS-rapport.

Behandling

Personer som har hatt ubeskyttet sex i Thailand eller andre land bør etter relevant tidsrom etter hjemkomsten testes for HIV-infeksjon, syfilis, hepatitt B, klamydia og ved symptomer også gonoré. Dersom gonoré ervervet i Sørøst-Asia (inkludert Thailand) skal behandles før resistenstesting, bør legen velge ceftriaxone 125 mg i.m, anbefaler Folkehelseinstituttet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media