Vil finne årsakene til leppe-ganespalte

Dette melder På Høyden, nettavisen ved Universitetet i Bergen. Norge er ifølge nettavisen på verdenstoppen i registrerte tilfeller av leppespalte, men hittil har årsakene til misdannelsen vært ukjent.

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet, som har fått stor internasjonal oppmerksomhet, er et nært samarbeid mellom forskere i USA og Danmark, og leger ved Haukeland sykehus og Rikshospitalet. National Institute of Health i USA har finansiert datainnsamlingen. Totalt deltar 574 pasientfamilier og 763 kontrollfamilier som er tilfeldig plukket ut.

DNA-prøver og spørreskjemaer

Datainnsamlingen består av to omfattende spørreskjema om generelle helseforhold og kosthold, samt DNA-prøver fra mor, far og barn. Dette gjør prosjektet til verdens største i sitt slag, skriver På Høyden.
- Det er også ganske unikt at vi både ser på genetiske og miljømessige faktorer i sammenheng med sykdommen, og det er første gang at barnets og begge foreldrenes gener blir undersøkt, opplyser prosjektleder Rolv Terje Lie ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen, og Medisinsk fødselsregister.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media