- Ulovlig omsetning av Eye-lite

Øyedråpene Eye-lite inneholder virkestoffet tetryzolin som er et legemiddel. Dermed er dette ulovlig omsetning av legemidler, mener Statens legemiddelverk. Virkestoffet tetryzolin er det samme som i øyedråpene Spersallerg som brukes mot allergisk øyekatarr.

Usikker kvalitet

Midler til bruk på øyet klassifiseres dessuten alltid som legemiddel, med mindre de er godkjent som medisinsk utstyr, skriver Statens legemiddelverk på sine nettesider. Legemiddelverket advarer også mot å bruke slike dråper i øynene fordi kvaliteten på produktet er usikker. I kombinasjon med bakterier kan det føre til øyeinfeksjoner og varige skader på hornhinnen.

Bivirkninger

Eye-lite brukes for å unngå røde øyne, og virker ved at blodårene trekker seg sammen. Men fordi blodkarene over tid utvider seg for å motvirke effekten, vil lang tids bruk gi motsatt effekt. En annen bivirkning kan være redusert tåreproduksjon, noe som kan svekke øyets naturlige motstandskraft.

Det var NRKs Forbrukerinspektørene som tok opp saken i gårsdagens program, etter et tips fra en farmasistudent.

Stanses

Ifølge Legemiddelverket vil kjedene bli pålagt å stoppe den ulovlige omsetningen. Dersom ikke dette etterkommes, kan det bli aktuelt med dagbøter og eventuelt politianmeldelse. Begge kjedene (Cubus og Estetique) legger seg nå flate og beklager at de har solgt Eye-lite.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media