Fedme øker risikoen for fødselsskader

Det viser en studie som forskere ved Centers for Disease Control and Prevention i USA har gjennomført. Mødrene ble ansett for overvektige hvis de hadde en kroppsmasseindeks mellom 25 og 30, og fete hvis kroppssmasseindeksen var 30 eller høyere.

Studien bekrefter også at det er en sammenheng mellom fedme før svangerskapet og risikoen for nevralrørsdefekter som ryggmarksbrokk. Studien omfatter 645 nyfødte med fødselsskader og 330 friske barn og er presentert i maiutgaven av Pediatrics.

Sammensatte skader

Overvektige og fete kvinner har dobbelt så høy risiko for å få barn med misdannelser i hjertet og dobbelt så høy risiko for å få barn med andre sammensatte fødselsskader, sammenliknet med normalvektige mødre, mener forskerne.

Risikoen for å få barn med navlebrokk er tre ganger så stor for overvektige og fete enn for kvinner med normal vekt, viser studien.

Ernæringsmangel?

Årsaken til sammenhengen mellom overvekt og fedme og fødselsskader er usikker. Forskerne peker på at dårlige spisevaner kan føre til ernæringsmangel. De trekker også frem at diabetes, som er vanlig blant fete, kan øke risikoen for fødselsskader.

- Det kan også være at kvinner som lider av fedme har et økt men udekket behov for næringsstoffer som kan beskytte mot fødselsskader, som for eksempel folinsyre, mener forskerne.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media