80 år siden insulin kom til Norge

Det var en ung gutt, som hadde type 1-diabetes og som ville vært død innen få dager. Gutten fikk i stedet et langt liv og var i hvert fall i live i midten av 1960-årene.

Den første norske insulinsprøyta ble satt året etter at den kanadiske legen Frederic Banting og hans kollega Charles Best hadde klart å komme fram til en metode for å produsere insulin. Banting fikk i 1923 Nobelprisen i medisin for denne bragden, sammen med sin sjef, James Macleod.

Nasjonalt diabetesforum

På et seminar i Nasjonalt diabetesforum i går fortalte professor emeritus Jak Jervell historien om sin egen far, legen Anton Jervell, som i ung alder fikk se at den første insulinsprøyta ble satt på den 15 år gamle norske gutten.

- Navnet hans har jeg dessverre ikke, men han hadde rødlig hår. Far fortalte meg om den viktige hendelsen som gjorde et sterkt inntrykk på ham. Det var antakelig den første dødelige sykdommen som da kunne behandles med godt resultat, sier Jak Jervell til NTB.

Latinsk navn

Insulin er et hormon som produseres i de langerhanske øyene i bukspyttkjertelen. Øy heter insula på latin, og slik fikk insulin sitt navn. Det var den tyske legen Paul Langerhans som først beskrev øycellene i 1867, mens rumeneren Nicolas Paulesco fikk æren for oppdagelsen av insulin i 1920. En 14 år gammel canadisk gutt, Leonard Thompson, ble det første menneske som fikk injisert insulin i kroppen.

60 000 nordmenn

Etter ham har millioner av mennesker verden over fått lange og gode liv takket være insulin. Før 1921 var type-1-diabetes en sykdom med dødelig utfall. I dag brukes 80 % av insulinet som produseres av en femdel av jordens befolkning.
- I fattige land dør mange av diabetes fordi de ikke har tilgang på insulin, sier Jervell.

Rundt 60 000 nordmenn bruker insulin og totalt har minst 170 000 mennesker her i landet diabetes av type 1 eller 2.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media