logo

Avansert søk
Nyheter

Ikke sukkerfri drikke til syke barn

R Lindemann 

Barn og spedbarn med feber og diaré trenger kaloriholdig drikke.

Illustrasjonsfoto Istockphoto

Markedet vrimler av sukkerfrie drikker med bl.a. cyklamat, aspartam, maltodekstrin, xylitol og acesulfaminkalium som søtningsstoffer. Blant voksne er kvinner de største brukerne.

Vi har nylig publisert en kasuistikk om en fire år gammel gutt som ble innlagt etter fire dagers sykehistorie med feber og nedsatt allmenntilstand med en uttalt metabolsk acidose (pH 7,08 og BE – 26,6 mmol/l) (1). Første differensialdiagnose var en diabetisk ketoacidose, men det var normalt blodsukkernivå og ingen glukosuri. Det var heller ingen holdepunkter for metabolsk sykdom. Anamnestisk viste det seg at gutten ikke ville spise, men hadde bare fått drikke, vann og Cola Light i fire dager, dvs. ingen kalorier. Etter rehydrering og etter hvert tilskudd av glukose normaliserte tilstanden seg raskt.

Tilstanden ble oppfattet som en katabol tilstand grunnet manglende tilførsel av glukose/kalorier. Sult kan i seg selv gi en metabolsk acidose, der psykisk stress forverrer tilstanden. Det er nedsatt insulinproduksjon, lipolyse og ketogenese. Dette er mer uttalt hos barn da barn har mindre glykogenlagre og en høy hjerne-kropp-ratio.

Barn og spedbarn med feber og diaré trenger kaloriholdig drikke, noe større barn og voksne heller ikke skal glemme. Friskt, norsk vann tilsatt en kalori eller to kan anbefales.

Litteratur

1.

Dahl GT, Woldseth B, Lindemann R. Metabolic acidosis mimicking diabetic ketoacidosis after use of calorie-free mineral water. Eur J Pediatr 2012; e-publisert 30.3. [PubMed] [CrossRef]

 

Kommenter denne artikkelen

I dette feltet kan du skrive inn kommentarer til det faglige eller meningsbærende innholdet i artikkelen. Innlegg kan være på maksimalt 450 ord. Innlegg leses, redigeres og godkjennes av redaksjonen. Du vil bli kontaktet for å godkjenne redaksjonelle endringer før publisering. Publisering på nett skjer fortløpende. Et utvalg av innleggene publiseres også i papirutgaven i spalten "Brev til redaktøren". Før du skriver må du lese, og krysse av for at du aksepterer retningslinjene for Kommentarer til artikler/Brev til redaktøren.

Jeg har lest retningslinjene for bruk av rask respons.