Fosterdiagnostikk for alle?
Høyt spesialisert helsepersonell har valgt bort arbeid ved offentlige fødepoliklinikker til fordel for mer attraktive stillinger i private virksomheter. Tilbud om NIPT-analyser i det offentlige også for de yngste, ville effektivt eliminert markedsgrunnlaget for private aktører.
Skader etter vold og ulykker – den glemte pandemi?
All informasjon om skader bør samles i et nasjonalt skaderegister rigget for forskning. Det vil lede an i en ny nasjonal strategi for skadeforebygging.
SNOMED binder fagspråkene sammen og letter kodingen
Systemet er utviklet av helsepersonell for bruk på tvers av profesjonsgrupper og inneholder over 350 000 begreper.
Dødshjelpsdebatten i Legeforeningen
Legeforeningen ønsker debatten om dødshjelp velkommen, også i våre demokratisk valgte organer. Det er der endringer kan vedtas.
Nyeste vitenskapelige artikler
Organdonasjon: Ikke glem barna
Barn som venter på organer har høyere ventelistedødelighet og lavere donortilgang enn voksne pasienter. Det er på høy tid at vi diskuterer også de yngste.
Endret luktesans – hva kan gjøres?
Forstyrrelser i luktesansen er vanlig. Øre-nese-hals-leger kan utrede, men også fastlegen kan behandle ved sikker årsak.
Siste utgave
Dødsfall assosiert med MDMA
Bruk av MDMA , også kjent som ecstasy, har økt i Norge de senere år. Denne studien har undersøkt om økt tilgjengelighet og bruk samvarierer med økningen i MDMA-assosierte dødsfall.
Hormonforstyrrende stoffer i miljøet påvirker fosteret
En stor mor-barn-studie viser at det må stilles strengere miljøkrav til stoffer som kan påvirke utviklingen i fosterlivet.
Spontan blødning i lungene
Bildet viser lungeparenkymet hos en tidligere frisk kvinne i begynnelsen av 30-årene, gravid med tvillinger.
Ny retningslinje for Tourettes syndrom
Alle ticstilstander bør utredes og diagnostiseres i spesialisthelsetjenesten. Videre anbefales det at alle med Tourettes syndrom skal tilbys psykoedukasjon.
Grå fordeler i en grønn omstilling
– Legeforeningen bør ikke gjennom sine avtaler stimulere til økt bruk av hotell og fossil transport på bekostning av andre mer klimavennlige alternativ, skriver disse LIS-legene.
Termisk skade på rekonstruert bryst
Transplantert vev etter en brystrekonstruksjon vil ha svekket blodforsyning og innervasjon. Kasuistikken viser at termisk skade på det rekonstruerte brystet kan oppstå mange år etter operasjon.
Registerbasert overvåkning av covid-19 i sykehjem
I pandemiens første år ble 0,69 % av alle sykehjemsbeboere smittet av korona, og 1,3 % av alle dødsfall var covid-19-relaterte.
Hvordan kan vegetar- og vegankost gjøres helsefremmende?
Godt planlagt og med enkelte tilskudd kan vegetarisk og vegansk kosthold dekke behovet for alle næringsstoffer og bidra til god helse og forebygging av sykdom.
Mekanisk trombektomi
Mekanisk trombektomi er nå standard behandling ved akutt hjerneinfarkt med okklusjon av en halsarterie og/eller intrakranial arterie. Ved denne typen okklusjoner har ofte trombolytisk behandling begrenset effekt.
Nikotin som presisjonsbehandling mot epilepsi
Presisjonsbehandling er nå en realitet ved en rekke monogene epilepsier. Nikotin kan ha effekt.
Grunnleggende undersøkelsesverktøy mangler i norsk psykiatri
Norsk psykiatri trenger en mer standardisert undersøkelsesmetodikk.
Akutte magesmerter og ikterus
En mann i 20-årene fra Midtøsten ble innlagt ved kirurgisk avdeling grunnet magesmerter med takvise forverringer gjennom et halvt døgn. Utredningen avdekket en tilstand som man sjelden ser i norske sykehus.
Kommuneleger over det ganske land, foren dere!
Samfunnsmedisinere må tydeligere prioritere universelle tiltak for barn og unge fremfor kortsiktige individrettede tiltak som kun kommer få til gode.
Fødselsomsorgen kan bli bedre
Fortsatt skjer det uønskede hendelser i fødselsomsorgen, og flere av disse kunne vært unngått. Vi må i større grad ta lærdom av egne feil.
Covid-19-vaksinasjon blant innvandrarar og i fødelanda deira
Det var samvariasjon mellom vaksinasjonsdekninga i innvandrargrupper frå Europa og vaksinasjonsdekninga i fødelanda deira, viser denne studien.
Gastroskopi etter operasjon for sykelig overvekt
Studier viser øket forekomst av gastroøsofageal refluks, øsofagitt og muligvis også Barretts øsofagus etter langsgående ventrikkelreseksjon.
Dødshjelp og Legeforeningen
– Å være kategorisk motstander av dødshjelp under alle mulige omstendigheter er å ikke ta denne komplekse saken på alvor, skriver denne store forfattergruppen.
Vektreduserende medisiner – for hvem, hvordan, hvor lenge?
Medikamentell behandling av fedme gjennomgår en faglig revolusjon, og det kan være vanskelig å følge med. To relativt nye medikamenter som demper sult og øker metthetsfølelsen, kan nå forskrives av alle leger.
Når er en person død?
Vi trenger nasjonale føringer for når en pasient skal diagnostiseres som død. Det absolutte kravet om radiologisk dokumentasjon av opphevet hjernesirkulasjon ved organdonasjon bør revurderes.
Nyeste kommentarer