Sentralstyre og legepresident for retten i Tyrkia
Den norske legeforening har sidan 1990-talet samarbeida med den tyrkiske legeforeninga om menneskerettar. Tidlegare var arbeidet sentrert rundt tilhøva i tyrkiske fengsel, no er det presidenten og sentralstyret i foreninga som treng støtte.
Medisinsk pedagogikk som forskningsfelt i Norge – en bibliometrisk studie
Medisinsk pedagogikk er et internasjonalt forskningsfelt i vekst, men norske bidrag har ingen oversikt over.
Nyeste vitenskap
De nye kostrådene har metodiske mangler
Store mengder ernæringsvitenskap ble saumfart for å lage nye nordiske kostråd. En uavhengig rapport viser at arbeidet manglet metodisk forankring og transparens.
Nødvendig helsehjelp – hvis iranske myndigheter tillater det
Iranske myndigheter arresterer leger som utøver sin grunnleggende moralske plikt til å gi helsehjelp til alle som trenger det. Det kan vi ikke godta.
Oppfølging av mennesker rammet av krig og katastrofer
De nærmeste ukene vil norske kommuner ta imot barn og voksne utsatt for krigshandlinger i Gaza. Hvordan kan vi best hjelpe dem?
Fra pol til pol
Dagen de skrudde på datamaskinen og fikk elektronisk pasientjournal, var den beste dagen gjennom Jan Emil Kristoffersens mange år i allmennpraksis. Jobben som skipslege og isbjørnvakt i Arktis var allikevel nærmere barndomsdrømmen om å gå i polfarernes fotspor.
Partnervold går på helsa løs
Det er urovekkende vanlig å bli utsatt for alvorlig vold fra partner. Mange utvikler helseplager etter vold og overgrep. En betydelig andel som rammes, vil trenge helsehjelp.
Gastrisk bypass med én anastomose ved sykelig overvekt
Mini-gastrisk bypass kan utføres med få komplikasjoner og med gunstig effekt på følgesykdommer opptil to år etter kirurgi.
Kirurgi ved sykelig overvekt?
Kirurgisk behandling er fortsatt et godt alternativ ved sykelig overvekt til tross for lovende resultater ved medikamentell behandling.
Å selge avhengighet til barn og unge
Regjeringen har fremmet forslag for Stortinget om at e-sigaretter med annen smak enn tobakk skal forbys. Forslaget bør bli vedtatt. Såpass skylder vi våre barn og unge.
Paratyfusutbrudd
I 1919 finnes en notis om et utbrudd av paratyfus i hovedstaden. Smittekilden ble antatt å være melk fra Hamar og Fet. Meieriet som ble mistenkt for å være opphavet til smitten, skulle brennes.
En kvinne i 60-årene gjenkjente ikke lenger det hun så
Pasienten opplevde symptomer som rokket ved hennes visuelle erkjennelse av verden.
Et medfølende helsevesen
#legermåleve kan gå inn i historien som aksjonen som endret Helse-Norge.
Fødselsnedgang skyldes ikke abort
Etter gjennomgang av antall fødsler og svangerskapsavbrudd i Norge mellom 2008–20, fant man at antall svangerskapsavbrudd falt mer enn antall fødsler.
Søskenbarn bør kunne gifte seg
Et lovforslag som forbyr søskenbarn å gifte seg, begrunnes med reduserte helseskader hos barn. Forslaget vil kun ha marginal betydning for folkehelsen og er menneskerettslig problematisk.
Ingen fasit for beregning av overdødelighet
Mens observert dødelighet lett kan telles, er det utfordrende å beregne forventet dødelighet. Ulike metoder kan gi til dels store forskjeller i estimater på overdødelighet.
Den gylne regel for prioritering av rusbehandling og psykisk helsevern
Funnene i denne kvalitative studien illustrerer kompleksiteten når politiske prioriteringer skal gjennomføres i praksis.
Vanskeligere å prioritere i psykiatri
Det er vanskeligere å måle helseeffekter, ressursbruk og alvorlighet i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn i somatisk medisin.
Prioritering av helsetiltak for verdiskapning
Prioritering handler om fordeling av knappe goder. Endring av prioriteringsregler medfører omfordeling. Vi presenterer to forslag til hvordan endrede regler kan bidra til å skape mer velferd og akseptabel fordeling.
Når bør man melde fra?
Hva om politi eller andre samfunnsinstanser krever å få utlevert taushetsbelagt informasjon? Kan man nekte? Hvilke rettigheter har man da som lege? I ukens episode av Stetoskopet er det taushetspliktens gråsoner som er under lupen.
Taushetsplikt, opplysningsrett og avvergingsplikt
Skadelegevakten varslet politiet om en livstruende voldsepisode, men nektet senere å utlevere taushetsbelagt informasjon
Gilbert om Gaza: – En desperat humanitær katastrofe
Den norske legen Mads Gilbert har i flere uker forsøkt å ta seg inn i Gaza. – Bombingen må stanse umiddelbart. Det har aldri vært så ille som nå.
Gaza: It's complicated
Den kirurgiske rådgiveren i Leger Uten Grenser ristet på hodet. Vi satt i en Skype-samtale før jeg skulle på oppdrag som kirurg i Gaza. Spørsmålene mine var enkle: Hvilke inngrep skulle jeg utføre og hvem skulle jeg samarbeide med? «It's complicated.» Han ristet på hodet igjen.
Nyeste kommentarer