Klinisk behandling, dialyse og veiledning

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Heidi Ytredal (40) er overlege, indremedisiner og spesialist i nyresykdommer ved Ålesund sjukehus. Etter å ha sett til åtte pasienter i previsitt får en rekke pasienter klinisk behandling og dialyse. Arbeidsdagen avsluttes med kurs i klinisk veiledning.

  Foto: Lise Grytten Blindheim, Ålesund sjukehus
  Foto: Lise Grytten Blindheim, Ålesund sjukehus

  06:00 Vekkerklokka ringer. Jeg tar meg en kaffekopp og leser dagens avis.

  06:50 Etter å ha fått en SMS om en mottatt pakke i posten vekker jeg minstemann med en gladnyhet: Den nye Manchester City-drakten har kommet.

  07:00 Frokost med mann og to barn på ni og elleve år. I dag spiser jeg knekkebrød med makrell i tomat og sluker i meg flere kopper med sort kaffe.

  07:30 På vei ut døra oppdager jeg at barna har noen ugjorte lekser, noe som forsinker oss litt. I bilen på vei til jobb lader jeg opp med P4s radiofrokost.

  08:00 Kort morgenmøte starter med vaktrapport ved medisinsk ekspedisjon.

  08:10 En LIS2-lege holder en god presentasjon om tyreotoksikose, som hun får applaus for. Som veileder passer jeg ekstra på å gi henne gode tilbakemeldinger.

  08:45 Etter presentasjonen går jeg til kontoret mitt i 3. etasje. Her hilser jeg på hematologkollegaen som jeg deler kontor med, og får en oppdatering om dagen og livet generelt. Etter at jeg har sjekket innboksen, ferdigstiller jeg egne polikliniske notater fra gårsdagens heldagspoliklinikk. I tillegg sjekker jeg blodprøvesvar.

  09:15 Fra kontoret går jeg til medisinsk sengepost 2 i 4. etasje, som omfatter både gastro-, infeksjons- og nyremedisin. Jeg hilser på sekretær og sykepleier, og sammen med en LIS1-lege går vi previsitt til åtte personer. På sengeposten er et par pasienter innlagt med infeksjon, mens andre har generelle indremedisinske sykdommer. En av pasientene som er innlagt med nyresvikt, skal få lagt inn et peritonealt dialysekateter.

  09:45 Jeg begynner å gå visitt til pasientene som det er ønskelig at overlege tar en ekstra titt på.

  10:30 Etter visitten tar jeg en rask bit av en kringle som en av dialysepasientene lager til oss hver uke. Samtidig benytter jeg meg av muligheten til å prate med avdelingssykepleieren på dialysen.

  10:40 Tilbake på kontoret gjør jeg forarbeid før møte med kliniske pasienter. Jeg vurderer henvisninger fra fastleger, der det er ulike problemstillinger innenfor nefrologien.

  10:50 Sykehuset i Volda ringer om en pasient som er innlagt med nyresvikt og et nefrotisk syndrom. Volda har ingen spesialist i nyresykdommer, og sammen legger vi en plan for utredning og oppfølging.

  11:00 En pasient i 20-årene som er henvist fra fastlegen med hypertensjon, ankommer poliklinikken, som ligger rett ved dialysen i 4. etasje. I første omgang starter vi opp med utredning, klinisk undersøkelse og gjennomgang av blodprøver som allerede er tatt hos fastlegen. Vi legger en plan for medikamentell behandling og videre utredning.

  11:45 Fra poliklinikken går jeg til et felles møterom på dialysen for lunsj. Mens vi spiser går vi igjennom og diskuterer rundt inneliggende pasienter og pasienter med komplisert sykdomsbilde. Med meg i drøftingen har jeg andre nefrologer, dialysesykepleier samt LIS1- og LIS2-lege. Etter lunsj går jeg tilbake på kontoret.

  12:30 En dialysepasient som har stått på venteliste for å bli nyretransplantert, men ble tatt av listen grunnet en infeksjon, ringer med spørsmål om hen kan komme tilbake på transplantasjonslisten. I tillegg til å forklare den videre planen informerer jeg om at hen vil bli ført opp på listen igjen innen kort tid, det har Rikshospitalet bekreftet.

  Foto: Lise Grytten Blindheim, Ålesund sjukehus
  Foto: Lise Grytten Blindheim, Ålesund sjukehus

  12:40 Planlegging av felles undervisning i nefrologi i Møre og Romsdal, som vi har én gang i uka. Alle fylkets nyrespesialister og LIS-leger i nefrologi deltar. Etter planleggingen fortsetter jeg med innboksarbeid på kontoret. Blant annet svarer jeg på spørsmål og undersøker blodprøve- og røntgensvar fra undersøkelser på poliklinikken. For å unngå full innboks ser jeg regelmessig igjennom den.

  13:30 Tilbake på sengeposten tar jeg en gjennomgang av pasienter sammen med en LIS1-lege. Vi vurderer innkomne svar på prøveundersøkelser for inneliggende pasienter.

  14:00 En pasient i 30-årene har langtkommen nyresvikt. Siden vi ikke kan behandle årsaken til nyresvikten, må vi forberede pasienten på nyreerstattende behandling. Vi har en god og lang samtale om pasientens liv, som plutselig har endret seg totalt både for vedkommende og familien. Sammen planlegger vi klinisk oppfølging, oppstart av dialyse og mulighet for nyretransplantasjon i fremtiden.

  14:45 En kollega fra Kristiansund sjukehus ringer for å diskutere en klinisk pasient som skal starte opp med peritonealt dialysekateter. I Møre og Romsdal er det kun vi i Ålesund som legger inn dialysekateter og har oppfølging av peritonealdialysepasienter. Vi planlegger å få lagt inn kateter innen kort tid, og jeg forventer at det vil gå bra.

  15:00 Driftsmøte på nyreseksjonen sammen med seksjonsleder og tre nefrologer. Dette møtet har vi hver tredje måned, og vi går igjennom ventelister, ferieplanlegging samt en stillingsutlysning. Under møtet ringer sykepleier fra medisinsk sengepost 2 om at en planlagt operasjon blir utsatt. Dermed må vi finne en ny dag.

  16:00 Før jeg går videre til auditoriet for å delta på et kort kurs i klinisk veiledning, skifter jeg til vanlige klær på kontoret. Målet med kurset er å bli rustet til å veilede og undervise medisinstudenter fra NTNU, som skal gå tredje og fjerde året her i Ålesund. Det er kjekt å få ansvar for undervisning i nefrologi og bidra til å utdanne leger. I salen observerer jeg mange leger med ulike spesialiteter. Nyrelegene samarbeider med de fleste spesialister på huset. På kurset mimrer vi over egen studietid og snakker om både de gode og de dårlige veiledningsøyeblikkene. I tillegg reflekterer vi over hva en god veileder er. På kurset får vi servert pizza.

  17:45 For å rekke fotballkampen til datteren min, der jeg også er lagtrener, går jeg litt tidligere fra kurset.

  Heidi Ytredal

  Norges toppidrettsgymnas, Lillehammer (langrenn) 1998–2001

  Legestudiet i Utrecht, Nederland 2003–09

  Assistentlege ved medisinsk avdeling, Diakonessenhuis Utrecht 2009–10

  Spesialisering i indremedisin, Apeldoorn og Utrecht 2010–16

  Spesialisering i nyresykdommer, Utrecht og Nieuwegein 2015–16

  Overlege i nefrologi og indremedisin, Helse Møre og Romsdal frå 2017, først Kristiansund, så Ålesund sjukehus

  18:15 Etter en halvtimes kjøretur møter jeg laget på bortebane, klar for kamp. Selv om regnet pøser ned, kjemper spillerne til siste minutt. Både datteren min og jeg er fornøyd med innsatsen.

  20:15 Hjemme igjen, både klissvåte og kalde. Selv etter en dusj tar det tid å få tilbake varmen i kroppen. Mens familien spiser gode ostehorn som lillebror og mannen min har laget, forteller datteren min ivrig om Harry Potter.

  21:00 Barna legger seg. Mens jeg gjør husarbeid, jobber jeg fremdeles med å få varmen tilbake i kroppen. Mannen min og jeg planlegger og organiserer helgens aktiviteter for barna, i tillegg til fotballcup om en uke. Dessverre er det for dårlig vær til en liten kveldstur på fjellet. Jeg nøyer meg med å sjekke værmeldingen og håper på bedring, slik at vi får tatt en fjelltur til helgen istedenfor.

  22:00 Avslapning på sofaen med en kopp skogsbærte.

  22:45 Senga kaller, og jeg sovner momentant.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media