Fotballspillere har høyere risiko for demens

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Forekomsten av Alzheimers sykdom og andre demenssykdommer var høyere hos tidligere fotballspillere i en svensk studie.

  Illustrasjonsfoto: master1305/iStock
  Illustrasjonsfoto: master1305/iStock

  Er fotball på elitenivå helseskadelig? I en svensk studie var forekomsten av nevrodegenerativ sykdom høyere hos 6 007 tidligere fotballspillere på elitenivå enn blant 56 168 aldersparede kontrollpersoner (hasardratio 1,46; 95 % KI 1,33 til 1,60) (1). Dette gjaldt særlig Alzheimers sykdom og andre former for demens (hasardratio 1,62; 95 % KI 1,47 til 1,78), men kun for utespillere og ikke for målvakter. Parkinsons sykdom var mindre vanlig. Samlet dødelighet var også lavere blant fotballspillerne enn blant kontrollpersonene.

  – Dette er den andre større studien som viser økt risiko for nevrodegenerativ sykdom hos mannlige fotballspillere på elitenivå, sier Stian Kirkerud Sandmo, som er lege og forsker ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

  – Særlig interessant er funnet om høyere risiko for demenssykdom hos utespillere og ikke målvakter. Dette peker i retning av at noe av den økte risikoen kan tilskrives gjentatte headinger og/eller hodeskader blant utespillere. Men det er vanskelig å fastslå hvordan andre risikofaktorer for demens spiller inn, noe en observasjonsstudie som denne ikke kan si noe om, sier Sandmo.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media