Svein Aasten Dommerud

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Svein Aasten Dommerud, spesialist i pediatri og oberstløytnant i Forsvarets sanitet, døde 7. oktober 2022, etter langt sykdomsleie. Han ble 87 år gammel.

  Svein var født i Drammen, men vokste opp i Kristiansand. Han studerte medisin i Basel og Wien, og ble spesialist i pediatri, men viet mesteparten av sitt medisinske liv til Saniteten og Forsvaret.

  Svein likte å reise og var nysgjerrig på det meste. Han tok oppdrag i Nigeria, Syria, Jordan, Israel, Tyskland og Canada, og han var alltid førstemann fra Saniteten når det gjaldt å forberede sanitetsoppdrag for Norge og internasjonalt for FN. I Midtøsten og på Balkan organiserte han norske sanitetstjenester i FNs regi, rasjonelt og hurtig.

  Han ble født inn i en journalistfamilie, og han lå ikke langt unna resten av familien når det gjaldt både skriftlig og muntlig formidling. Det var en fest å høre ham fortelle om – ofte farefulle – oppdrag rundt om i verden.

  I Forsvarets sanitet hadde han blant annet ansvar for å utstyre sykehus, både lette og tyngre, med utstyr og forsyninger. Dette fikk han også ansvaret for gjennom Norges Røde Kors, og han høstet mye lovord for sitt arbeid.

  Svein var kreativ. Han konstruerte en pasientbåre og et operasjonsbord som kunne brukes i Forsvarets ambulanser. Privat var han en kunstner. Han gikk i lære hos kunstnerne Karsten Jakobsen og Edvard Vigebo, og ble en skattet kunstmaler. Mange av hans kunstverk henger på vegger i de tusen hjem.

  Svein var en varm og omsorgsfull person, og mine tanker går til hans kjære kone Akki, hans nærmeste familie og barnebarna Mathias og Thea.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media