Popdoktoren

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hun vil bli fastlege og hjelpe folk gjennom personlige kriser og kjærlighetssorg. Men først skal hun erobre konsertscener og hitlister som popartist. Vi har møtt Amanda Tenfjord – en imponerende blanding av musiker og medisiner.

  POPDOKTOR: Amanda Tenfjord – en imponerende blanding av musiker og medisiner. Foto: Amanda Tenfjord (T.v) og Baard Lunde (T…
  POPDOKTOR: Amanda Tenfjord – en imponerende blanding av musiker og medisiner. Foto: Amanda Tenfjord (T.v) og Baard Lunde (T.h)

  Det er lørdag 14. mai 2022. Jeg ligger på sofaen og følger med på Eurovision Song Contest-sendingen (ESC) fra Torino i Italia. Det ene flagrende innslaget avløser det andre. Marte Stokstad formidler stort og smått om de ulike artistene. Masse informasjon om land og navn i monitor. I en tung blandingsrus av Coca-Cola, smågodt og potetgull skal det godt gjøres å få med seg alle detaljene.

  Men, så! Når Hellas inntar skjermen, kvekker jeg til i sofaen: «Om 10 dager skal hun ha eksamen. Amanda studerer nemlig medisin i Trondheim og kommer da, på sikt, til å bli en fastlege med Eurovision-finale på merittlista si.»

  «Nå snakker vi!» tenker jeg, mens jeg henter frem min bærbare datamaskin og dykker inn i Legeforeningens medlemsregister. «Kan det være...?».

  Den uforglemmelige fergeturen

  Den uforglemmelige fergeturen

  Amanda Tenfjord har drevet med musikk siden hun var fem år gammel, og er i dag en fremadstormende popartist. Overraskelsen var likevel betydelig da manageren hennes ringte og fortalte om forespørselen: En musikkbransjeringrev ville selge inn Amanda som Hellas sitt artistbidrag til ESC 2022. Fergeturen fra Namsos og nordover ble med ett et minne for livet.

  Jeg tok det ikke helt seriøst først, jeg er jo generelt skeptisk, erindrer Tenfjord.

  Men hun endte opp med å sende over tre låter, deriblant «Die Together». Og i desember 2021, tre dager før eksamen i samfunnsmedisin, kom telefonen med det gledelige budskapet: «Vi har valgt deg!»

  Så da var det en realitet, mimrer Tenfjord.

  Hun skulle til Torino og ESC-finalen for Hellas.

  Vi spoler frem til nåtid. Hun har fremført sangen «Die Together» for 161 millioner TV-seere under ESC-finalen og kommet på en ikke ueffen åttende plass totalt - med 215 poeng. Og hun er blitt lege. En helt unik lege.

  Et unikt medlem

  Et unikt medlem

  For som jeg antok da jeg foretok mitt søk: I det Tenfjord bestod sin medisinske embetseksamen i mai 2022, ble det skrevet historie. Hun ble den første norske legen som har sunget i den internasjonale ESC-finalen.

  Legeforeningens medlemmer har skapt utallige historier siden 1886, men frem til nå er det ikke skrevet kapiteler om å være artist i ESC-finalen.

  Sier du det? Det er ganske kult å tenke på, ler Tenfjord over Teams-linken fra Ålesund, der hun bor sammen med sin turnuslegekjæreste.

  Når AIF tar kontakt, sitter hun med 2022-årsregnskapet for artisten Amanda Tenfjord. For akkurat nå er det artistkarrieren som er dagjobben til den nyslåtte legen. Debutplaten «In Hindsight» traff gata i fjor, og Tenfjord var nominert til NRK P3-prisen «Årets gjennombrudd». Nå i 2023 venter den første, store hovedattraksjons-turneen for låtskriveren og artisten fra Sunnmøre. Turneen tar henne til totalt elleve land, og 16 ulike scener, i løpet av første halvdel av det nye året.

  Jeg jobbet som turnuslegevikar på Ålesund sykehus i sommer, men nå er det planlegging av turneen og artistlivet jeg driver med på dagtid.

  Hvorfor ble du lege?

  På videregående likte jeg mest logiske fag, som matematikk og fysikk. Jeg var inne på tanken på å bli sivilingeniør, som min far. Men jeg så at han ble sittende mye foran PC-en, og det var ikke helt det livet jeg så for meg, forteller hun.

  Det å jobbe som lege, og kunne snakke med forskjellige mennesker hver dag og hjelpe, virket så fint. Så da ble det medisinstudiet på meg.

  Frister å bli generalist

  Frister å bli generalist

  ESC-deltakelse, utgivelse av debutalbum og gjennombrudd som popartist resulterte i en opptreden på NRK-talkshowet «Lindmo». Der var Tenfjord tydelig på at det er fastlege hun ønsker å bli. Til AIF utdyper hun:

  Jeg liker tanken på å se folk flere ganger, over lengre perioder. Å være den personens faste lege. Det synes jeg virker spennende, sier hun og utbroderer:

  – Når du er på et fastlegekontor, så har du ikke uendelig med undersøkelsesmetoder. Du må først og fremst basere deg på en samtale. Det synes jeg er magisk, beretter fastelegespiren, som fant sitt fastlegeforbilde under en praksisperiode på Halset legekontor i Trondheim.  

  – Njål Mæland, som var veilederen min i allmennmedisin der, var en veldig inspirerende mann. Husker jeg tenkte: «Tenk å være en så fantastisk lege og person». Han er helt klart et forbilde for meg.

  For Tenfjord er det allsidigheten til allmennmedisinen en gulrot for videre spesialisering.

  – Når jeg er i utlandet og jeg sier at jeg vil bli allmennlege, så blir jeg ofte møtt med spørsmål som «Jasså, du vil ikke bli skikkelig god på noe?»

  – For meg er det et rart spørsmål. Jeg har aldri vært superinteressert i èn ting, jeg liker å være litt god i alt. Derfor tror jeg allmennmedisinen passer meg bra.

  Tid på blå resept

  Tid på blå resept

  Å skrive popmusikk og å være lege er åpenbart to vidt forskjellige øvelser. Tenfjord ser likevel noen fellestrekk, da først og fremst det medmenneskelige aspektet. Å forstå og sette ord på andre personers følelser og opplevelser.

  Særlig knyttet til livsomveltende hendelser, som personlige kriser, kjærlighetssorg og samlivsbrudd. Det er det jo mye av, både i mine låter og på fastlegekontoret.

  «In Hindsight» handler jo om kjærlighetssorg, eller helt presist: Et forhold fra start til slutt. Om de ulike fasene i et forhold, beretter Tenfjord.

  Det er hverdagen, og utfordringene i den, som er arnested for mye av låtsnekringen til Tenfjord. Men hverdagen som lege har enn så lenge ikke fått noen særlig innpass i arbeidet med å klekke ut ny musikk.

  Så langt har jeg holdt låtskriving og legeliv ganske adskilt, men kanskje jeg tar med legelivet inn nå når jeg skal begynne å skrive ny musikk? ler hun.

  Og hvis doktoren skulle fått besøk av en pasient med et sjeldent betent tilfelle av kjærlighetssorg. Hva ville hun rekvirert?

  Tid! Tid til å gjøre noe du synes er gøy. Henge med venner, spille fotball. Samme hva det er, så lenge du synes det er gøy. Tid, tid og tid!

  Forutsigbart kaos

  Forutsigbart kaos

  Det Tenfjord tar med seg fra legelivet så langt, er at ingen legehverdager er like. Samtidig er det likevel langt mindre uforutsigbart enn artistlivet.

  Musikk er så flytende. Du reiser mye og lager din i egen hverdag. Medisin er mer fast og forutsigbart. Det kaoset som måtte skje på et sykehus er mer kontrollert, du har visse rammer å forholde deg til.

  Du skal alltid hjem, og du er alltid lege i morgen og dagen etter. I musikken er alt så tilfeldig. At en Tik Tok tar av og går viralt, kan avgjøre om sangen og karrieren din går bra eller ikke, sier Tenfjord, som synes det er stas å kunne veksle mellom to spennende dagjobber.

  Det er kanskje litt rart å ha to jobber man er like glad i, men det har altså jeg. Jeg føler meg like mye lege og artist, avslutter låtskriverlegen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media