Fascinerende innblikk i Tormod-terapier

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Tormod Huseby

  Er du stolt av meg, pappa?

  Om vår evige lengsel etter anerkjennelse. 349 s. Oslo: Cappelen Damm, 2022. Pris NOK 399

  ISBN 978-82-02-73936-2

  Tormod Huseby, spesialist i psykiatri og veileder i psykodynamisk psykoterapi, har i denne boken gitt oss et fascinerende innblikk i noen av sine terapier. De to siste terapiene er de mest omfattende og er tidligere beskrevet i hans bok Just like us, only more (1).

  Boken inneholder kasuistikker, og en fellesnevner for disse er Husebys vilje og evne til å være lyttende og ikke-vurderende. Dette holder han på med lenge nok til at pasientene tåler å høre, og dermed kan ha nytte av, hans tanker. Et skikkelig fortrinn i denne boken er at Huseby flere steder gjengir pasientenes beskrivelser sammen med sine egne refleksjoner.

  Samtidig som terapeuter bør følge sitt teoretiske ståsted må de også lage psykoterapien til sin egen terapiform, samsvarende med hva de selv kan eie og stå for. Huseby kombinerer tradisjonelt psykodynamisk arbeid med skjematerapi (2). Hans referanser og sitater tyder på at han i tillegg har en bred teoretisk orientering. For meg viser pasienthistoriene at han gjennom lang praksis har laget en godt fungerende Tormod-terapi.

  Husebys beskrivelser av sitt arbeid kan anses som regissert selvavsløring. Jeg gjorde meg noen tanker om det kan være en risikosport, ut fra en kommentar på side 125 om at han er singel. Ubevisst, eller med en terapeutisk hensikt?

  Den fremste målgruppen er kanskje mulige kommende pasienter som her får et grundig innblikk i hva de kan få om de søker behandling hos Huseby. Den er også verdifull for alle som er nysgjerrige på hva som foregår i det terapeutiske rom. Anbefales!

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media