Tidsskriftets mest leste saker i 2022

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  En oversikt over Tidsskriftets mest leste saker i 2022 viser at norske leger setter pris på en god blanding av både vitenskapelig, meningsbærende og magasinrelatert stoff.

  På topp ti-listen finner vi vitenskapelige sjangre som Fra fagmiljøene, Noe å lære av og Medisinen i bilder. I tillegg finner vi flere faglige kronikker og tekster tilhørende sjangeren Legelivet – en artikkeltype hvor ulike forfattere skriver om sine erfaringer og betraktninger fra livet som lege. Vi har også en reportasje og et portrettintervju med i miksen – noe som tyder på at stoff som gir et mer personlig innblikk i en leges liv og hverdag, også leses mye.

  Dette er listen over de mest leste sakene fra Tidsskriftet i 2022:

  1. Vektreduserende medisiner – for hvem, hvordan, hvor lenge?

  Medikamentell behandling av fedme gjennomgår en faglig revolusjon, og det kan være vanskelig å følge med. To relativt nye medikamenter som demper sult og øker metthetsfølelsen, kan nå forskrives av alle leger. Les mer her.

  2. Effekt av tre doser koronavaksine

  Vi har nå fått tilbud om en tredje dose covid-19-vaksine, men hva vet vi om effekten av denne? Beskyttelsen som boosterdosen gir er særlig viktig for eldre, men virker vaksinen mot omikron? spør forfatterne av denne kronikken. Les mer her.

  3. Natt i akuttmottaket

  Det er natt i akuttmottaket. På pauserommet som forbinder observasjonsposten med selve mottaket, står det kakerester på to fat, skriver lege og forsker Marte Syvertsen. Les mer her.

  4. En turnusleges bønn om bedre arbeidsvilkår

  Jeg har vært turnuslege på et mellomstort sykehus i et halvt år. Vi uerfarne leger tar imot de mest alvorlig syke på 18 timers nattevakter alene i akuttmottaket. Er dette virkelig til det beste for pasienten – og legen? spør Victoria Schei i denne Legelivet-teksten. Les mer her.

  5. En kvinne i 50-årene med økende gangvansker

  En kvinne i 50-årene utviklet gradvis økende ustøhet og kraftsvikt i bena. Klinisk utredning ga mistanke om en immunologisk tilstand. Immunmodulerende behandling ga imidlertid ikke effekt. Les mer her.

  6. Psykiateren som selv ble alvorlig psykisk syk

  Depresjon kan ramme mennesker uavhengig av kjønn, alder eller yrke. «Det er ingen vi og dem», sier psykiateren som selv har vært nede i det aller mørkeste. Les mer her.

  Foto: Tomm Wilgaard Christiansen
  Foto: Tomm Wilgaard Christiansen

  7. Psykiatriens forventningskrise

  Den norske debatten om psykisk helsevern avdekker stor avstand mellom forventninger og virkelighet. I somatikken godtar vi at sykdommer er kroniske og dødelige. Hvorfor gjelder ikke det i psykiatrien? spør forfatterne av denne kronikken. Les mer her.

  Illustrasjon: DmitriyKazitsyn og Morsa Images, via iStock. Kollasje av Tidsskriftet.
  Illustrasjon: DmitriyKazitsyn og Morsa Images, via iStock. Kollasje av Tidsskriftet.

  8. En kvinne i 40-årene med brystsmerter og livstruende bradykardi

  En kvinne kontaktet AMK-sentralen på formiddagen med brystsmerter og dyspné. Tilstanden hennes forverret seg raskt og ble livstruende på under en time. I en dramatisk situasjon med kombinert respirasjons- og sirkulasjonssvikt er det avgjørende å tenke bredt og ikke låse seg til første differensialdiagnose. Les mer her.

  9. Kampen om LIS1

  De har bygget CV i flere år med ett hovedmål for øyet: å kapre en av de ettertraktede LIS1-plassene. Nå venter spente, nyutdannede leger på å ta fatt på arbeidslivet. Men dette er langt fra realiteten for alle. Les mer her.

  10. Vondt for å sitte

  Bildet viser en unilokulær cyste med en glatt og jevn innside som inneholder rikelig med kuleformede talg- og hårelementer. Den ble fjernet in toto og helt uten ruptur. Les mer her.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media