Står bak flere gigantstudier
Bønaa har aldri vært redd for å iverksette store studier med tusenvis av deltagere. Han er eneste norske forsker med tre(!) førsteforfatterskap i prestisjetunge The New England Journal of Medicine, og står bak flere store studier, ofte omtalt som gigantstudier .
I 1990 ble han den første som viste at fiskeolje hadde en gunstig effekt på hjerte-kar-systemet, og tok attpåtil patent på medikamentet Omacor.
I 2006 viste han med NorVit-studien at det ikke hadde noen hensikt å gi hjerteinfarktpasienter B-vitamintilskudd for å forebygge nye infarkt, og i NorStent-studien fra 2016 med 9 000 deltagere fant han at dyre medikamentstenter ikke var særlig mye bedre enn de billigere metallstentene man bruker for å holde koronarkar åpne.
Bønaa har blitt kjent for studier som gjør at man har både skiftet klinisk praksis og innført nye behandlingsmetoder i kardiologien.
Kollegaer kaller ham en kjempe innen norsk hjertemedisin, og en verdensstjerne i forskningsmiljøet.
– Er du ambisiøs?
– Tja, sier han, og drar litt på det.
– Rebelsk?
– Nei, men jeg liker å utfordre såkalte vedtatte sannheter. Knuse myter.
– En kollega sier du er sta?
– Joda, det kan stemme. Det må man nok til en viss grad være for å få til sånne store studier.
Han retter litt på de mørke brillene. Under frakken lyser en operasjonsstuegrønn kittel opp.
– Jeg tror at ingenting er umulig. Og jeg er i hvert fall ikke redd for å gå løs på store prosjekter. Vi må ha mange deltagere for å få klare svar! Altfor mange kliniske studier gjøres med for få deltagere.
Foto: David Engmo
– Gjøres det mye unødvendig forskning her til lands?
– Ja, en del. Materialene er ofte altfor små. Det gir usikkerhet og forvirring, og man har egentlig ikke styrke til å påvise noe som helst, sier han.
Han pauser, og tenker seg om.
– Vi som bor i Norge, har faktisk ordentlig gode forutsetninger for å gjennomføre store studier.
– Hvorfor?
– Fordi vi har et godt helsevesen, og en befolkning med stor tillit til helsevesenet. Folk som blir spurt om å være med, sier stort sett ja. Så har vi personnumre, dødsårsaksregisteret og en viten om at vi ikke er veldig mobile, sier han, og legger til:
– De fleste nordmenn er ganske stedbundne og lette å følge opp.