Forside nr. 17/2022

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Illustrasjon: Bob Voigts
  Illustrasjon: Bob Voigts

  Et keisersnitt går fortere enn å koke et egg. Fem minutter tar det, fra snittet er lagt til barnet er ute. Hvis det haster, kan det gjøres enda raskere.

  En enkel forløsning er det likevel ikke. Hele operasjonen kan ta nærmere en time. Barnet blir ikke like stimulert til å begynne å puste selv som ved vaginal fødsel, og kan trenge hjelp med det. Som alle operative inngrep innebærer keisersnitt en risiko for komplikasjoner, og det utføres i Norge bare på medisinsk indikasjon. Dette til tross varierer andelen barn som blir født ved keisersnitt, etter mors bakgrunn og fødested.

  Forsideillustrasjonen er laget av den amerikanske kunstneren Bob Voigts. Selv om kollasjen er blitt til gjennom å klistre biter oppå hverandre, kan bildet like fullt tolkes som at de avrevne fibrene åpner for det som ligger innenfor. Flere av Voigts’ arbeider kan du se på Instagram (@bobvoigts).

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media