Podkast: Organdonasjon – når er donor død?

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Hvordan vet man egentlig at en potensiell organdonor er død? Etter at Beslutningsforum i fjor gav grønt lys for å innføre en ny metode for organdonasjon i Norge, var det mange som slettet donorkortet.

  Den nye metoden, kalt cDCD (controlled Donation after Circulatory Death), har ført til debatter og undring, både i fagmiljøer og i befolkningen, rundt hvorvidt man virkelig er død når organene tas ut av kroppen. Den allerede eksisterende metoden, donasjon etter hjernedød – såkalt DBD (Donation after Brain Death) – har blitt brukt i Norge i nesten 50 år. Risikerer vi med den nye metoden at donor er døende fremfor død?

  Dette er spørsmål som ukens to gjester har et noe ulikt syn på. Jørgen Dahlberg er spesialist i anestesiologi og overlege ved Akershus universitetssykehus, advokat og forsker ved Senter for medisinsk etikk. Morten Andreas Horn er spesialist i nevrologi og overlege ved Oslo universitetssykehus.

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media