Redaktørens hjørne #21: Rasisme i medisinen, nye CFS/ME-retningslinjer, vaksinepatenter eller teknologioverføring?

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Flere land har begynt å kontrolltelle antall dødsfall relatert til pandemien, og ikke overraskende viser det seg blant annet i India at tallet er høyere enn først estimert. Det foreligger dessuten flere data om hvor godt vaksinene beskytter mot omikronvarianten. Vaksinasjonsraten på det afrikanske kontinentet er fortsatt svært lav, og det er knyttet bekymring til at viruset skal få utvikle seg ubemerket, særlig i områder der mange lever med hiv og aids. Pfizer tilbyr å sende millioner av doser til Afrika for endelig produksjon og distribusjon der, mens flere afrikanske land ønsker heller teknologioverføring slik at de kan bli selvforsynt. En ny artikkel i NEJM tar for seg hvordan rasistiske myter fortsatt lever videre i medisinen i dag. En norsk forfattergruppe er i The Lancet kritiske til de nye retningslinjene for behandling av CFS/ME. Hør om dette og mer i Are Breans gjennomgang av siste nytt fra andre medisinske tidsskrifter.

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media