Konsept Lærerike hendelser
Konseptet for Lærerike hendelser er enkelt: Både store og små problemer som har oppstått i den kliniske hverdagen, kan tas opp og diskuteres i avdelingsfelleskapet. Alt som har gitt selvopplevd læringsutbytte, eller som har ført til at man ville håndtert ting annerledes neste gang, er av interesse. Det kan dreie seg om problemer framkalt av pasientens fysiologi eller grunntilstand, konsekvenser av anestesi eller kirurgi som ble utført, feiltagelse eller menneskelig svikt, eller et teknisk problem (ramme 1). Uttrykket problem er et bevisst valg framfor komplikasjon for å unngå fokus på at det kan ha blitt gjort «feil», og at det er noens «skyld» at noe ikke gikk etter boka.
Ramme 1 Eksempler på problemer som registreres i anestesijournalen.
Larynksspasme
Intubasjonsvansker VENTET (> 1 min v/trenet intubatør)
Intubasjonsvansker UVENTET (> 1 min v/trenet intubatør)
Vanskelig larynksmaske (> 3 forsøk)
Vanskelig maskeventilasjon
Bronkospasme
Aspirasjon
Hypoksi (SO₂ < 85 % > 5 min, SO₂ < 75 % uansett varighet)
Hyperkapni (pCO₂ > 7,5 kPa)
Hypotensjon (systolisk blodtrykk < 70 % av utgangstrykk > 5 min, eller < 50 % uansett varighet)
Hypertensjon (systolisk blodtrykk > 130 % av utgangstrykk)
Arytmi eller EKG-forandringer
Duraperforasjon
Mislykket nerveblokade (ny blokade eller generell anestesi nødvendig)
Anafylaktisk/allergisk reaksjon
Hypotermi (temperatur < 35,5 °C)
Temperatur > 39 °C (mistenkt malign hypertermi)
Vanskelig oppvåkning
Blødning > 20 %
Inadekvat analgesi/anestesi
Utstyrsteknisk problem
Feilmedisinering
Innlegg om lærerike hendelser er et fast programpunkt i avdelingens internundervisning, men presenteres også på enkelte morgenmøter. Disse innleggene er svært populære, og fører nesten uten unntak til gode faglige diskusjoner. Alle bidrar i dugnaden med presentasjoner av selvopplevde hendelser, både leger i spesialisering og overleger. Ofte er det flere innmeldte innlegg enn det er plass til på møteprogrammet. Da vi har lav terskel for å ta opp store og små hendelser, blir det «hverdagslig» og ufarlig for alle å ta opp lærerike situasjoner.
Det er svært viktig at også ledere og 'nestorer' i faget presenterer hendelser der de selv ikke framsto som helter
Presentasjon av hendelser der man selv ikke har vært herre over situasjonen, er krevende for alle. Vi mener at det er svært viktig at også ledere og «nestorer» i faget presenterer hendelser der de selv ikke framsto som helter, og der man, sett i etterpåklokskapens lys, gjerne kunne ha gjort ting på en bedre måte.
At alle kan tørre å være åpne om slike situasjoner, legger et stort ansvar på hele avdelingsmiljøet. Det krever en avdelingskultur der kollegiet opptrer som lyttende, spørrende og støttende, med faglig diskusjon og faglig konklusjon i sentrum. Avdelingsledelsen må være aktivt til stede under møtene, sørge for fokus på det faglige og lede bort fra individfokus. Lederne må tydelig signalisere at alle ansatte opplever problemer, og at læring av problemer er en del av lasset avdelingen drar i felleskap.