Diafragmahernier kan behandles under svangerskapet

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Et ti minutters intrauterint inngrep i lokalanestesi bedret overlevelsen ved alvorlige medfødte diafragmahernier.

  Foto: Marcus Chung / iStock
  Foto: Marcus Chung / iStock

  Medfødt diafragmahernie fører til underutviklede lunger og lungekar, med høy risiko for neonatal død. Dyrestudier har vist bedre utvikling av lungene ved å lukke luftrøret underveis i svangerskapet. I en multinasjonal randomisert studie er denne teknikken nå testet på et større antall menneskefostre (1, 2).

  Inngrepet utføres i lokalanestesi og tar som regel mindre enn ti minutter. En tube føres gjennom mors bukvegg, gjennom fosterets munn og ned i luftrøret, hvor en ballong blåses opp. Lukkingen av luftrøret gjør at væske fanges i lungene og øker trykket der. Ballongen blir liggende i rundt fire uker fra 30. svangerskapsuke.

  Blant 80 barn med alvorlig diafragmahernie var det klart høyere overlevelse i gruppen som ble behandlet: Her overlevde 40 %, mot 15 % i kontrollgruppen (p = 0,009). Blant 200 fostre med moderat diafragmahernie overlevde 63 % av de behandlede og 50 % i kontrollgruppen, men denne forskjellen var ikke statistisk signifikant (p = 0,06).

  – Vi har vært veldig optimistiske til studien, og vi har også bidratt med en norsk studiedeltager, sier Torbjørn Moe Eggebø, som er seksjonsoverlege ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin og professor ved NTNU.

  – Studien var nok litt for liten, men finansieringen av lange utenlandsopphold for deltagerne har vært utfordrende. På grunn av små antall er ikke dette aktuell behandling i Norge, men behandlingen vurderes i Stockholm, sier Eggebø.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media