Downs syndrom og covid-19 – en oversett risikogruppe?

Maria Belland Olsen Om forfatteren

Kommentarer

(3)
Hans Nedberg
Om forfatteren

Denne artikkelen er noen måneder gammel og jeg lurer på om det er nye erfaringer i forbindelse med vaksinering av personer med Downs syndrom? Jeg vil gjerne vite om nye erfaringer med denne risikogruppen.

Maria Belland Olsen
Om forfatteren

Etter hva jeg vet er det ikke publisert noe på sikkerhet eller effektivitet for de ulike vaksinene for mennesker med Downs syndrom. Det er dog ikke vanlig at mennesker med Downs syndrom inkluderes i studier for uttesting av legemidler, så dette er realiteten for de fleste av legemidlene som brukes.

Trisomy 21 Research Society (T21RS) har laget denne siden med informasjon om temaet https://www.t21rs.org/covid_vaccination/. Midt på siden er det lagt ut et videoseminar holdt i forbindelse med verdensdagen for Downs syndrom (21.3). Her oppsummeres mye av det man vet om Downs syndrom og covid-19 i dag. Det vises ikke data på sikkerhet eller effekt av vaksine for mennesker med Downs syndrom, men det fremkommer erfaring fra klinikk i Paris hvor ca 50 mennesker med Downs syndrom har respondert fint på Pfizers mRNA-vaksine.

Knut Hamre
Om forfatteren

Vet ikke om dette er til noen hjelp, men kom nylig over denne artikkelen i Journal of Pediatrics (1).
Den viser til en studie fra Chicago hvor 4 barn med Down syndrom hadde fått Covid-19 og hvordan de taklet det. Tenkte kanskje det kunne være interessant med tanke på å se effekten av Covid-19 hos personer med Down syndrom.

Litteratur

1) Newman AM, Jhaveri R, Patel AB et al. Trisomy 21 and Coronavirus Disease 2019 in Pediatric Patients, The Journal of Pediatrics 2021;228:294-6.