Podkast: Norges første kvinnelige leger

Irene Thoresen Rønold Om forfatteren
Artikkel

Marie Spångberg ble Norges første kvinnelige lege i 1893, og med det banet hun og en håndfull andre vei for kvinner i medisin. Nå er 70 % av norske medisinstudenter kvinner. I episode 5 av Tidsskriftets podkast Stetoskopet snakker vi med lege og forfatter Cecilie Arentz-Hansen om stien de første kvinnene tråkket opp da – og hvor vi er nå.

– De første kvinnelige legene hadde et litt annet blikk. De rettet blikket mot kvinnenes verden, og mot familienes utfordringer. Det, sammen med alt opplysningsarbeidet de gjorde, var med på å dreie noe av forvaltningen av den medisinske kunnskapen, forteller Arentz-Hansen. 

Hun har skrevet boken «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed» om de 19 første norske kvinnelige legene. I den beskriver hun utfordringene de møtte, både når det gjaldt å få lov til å studere medisin, og når det gjaldt å få ansettelser etter ferdig utdannelse. 

–  Denne historien viser hvordan en frigjøringshistorie kom hele samfunnet til gode. Det er dypt fascinerende å se hvordan endring skjer. Det må noen pionerer – noen som går i front – til. Det må også være et klima og noen som støtter dem for at det skal kunne endre seg, sier hun.

  • Lytt til Stetoskopet i iTunes eller Spotify.
  • Eller hør hele episoden i spilleren under.

Stetoskopet kommer med nye episoder torsdag annenhver uke. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny norsk forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no

Anbefalte artikler