Gull fra arkivet i anledning fastlegedagen

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Den siste tiden har debatten rast om rekrutteringen til fastlegeyrket.

  I fem av de ti største kommunene i Norge har fastlegesituasjonen forverret seg det siste året, viser en kartlegging fra Legeforeningen. Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av «Trønderopprøret», en gruppe fastleger som forsøker å bedre vilkårene for fastleger i Norge, at seks av ti leger har vurdert slutte på grunn av for stort arbeidspress. Saken ble blant annet omtalt i Dagens Medisin.

  5. desember markerer Legeforeningen fastlegedagen. I den forbindelse har vi i Tidsskriftet valgt å hente fram noen saker fra arkivet. De handler om å slå opp med fastlegejobben, om følelsen av å komme «hjem» til allmennpraksis, om fastleger man blir glad i – og om en kommune i nord som fant en kreativ løsning på fastlegemangelen.

  Kjære allmennpraksis, jeg slår opp! 

  «Det er ikke meg, det er deg. Det har vært to tøffe år. Mest for meg kanskje. Likevel er jeg sikker i min sak: Gjør du ingen endringer, vil det på sikt gå ut over deg også», skriver allmennlege Catherine Eide Isaksen i denne kronikken. 

  Les kronikken herKjære allmennpraksis, jeg slår opp!

   Minoritetslegen

  «Det snakkes så mye om krise. Det er opprør. Seks av ti fastleger vurderer å slutte. Og midt oppi alt dette finnes jeg. En ung lege som mest av alt ønsker å være fastlege», skriver Øyvind Stople Sivertsen, lege og medisinsk redaktør i Tidsskriftet, i denne lederen. Han beskriver det å komme til allmennmedisinen som «å komme hjem».

  Les lederen her– Seks av ti fastleger har vurdert å slutte. Jeg gleder meg til å begynne. 

  En hyllest til fastlegen 

  «Jeg får ikke resept av fastlegen min, ikke sykmelding heller. Det vil jeg ikke ha. Folk skal bli sett og hørt», skriver lege i spesialisering og doktorgradsstipendiat Marte Syvertsen. 

  Les Syvertsens hyllest til fastlegen her– Fastlegen min er fantastisk

  Fastleger i Nordsjøturnus

  Lyngen kommune i Troms sto i en vanskelig situasjon da legevaktsamarbeidet med Storfjord kommune tok slutt i 2014. Løsningen ble fastleger i Nordsjøturnus: Tre leger deler én hjemmel, og jobber to uker på og fire uker av, alle med 100 % stilling.

  Les mer om Lyngens løsning herSlik har Lyngen kommune sikret stabil legedekning siden 2014 

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media