Forside

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Illustrasjon © Sunniva Krogseth
  Illustrasjon © Sunniva Krogseth

  «Turn on, tune in, drop out». Dette ordspråket som har blitt stående som inkarnasjonen av hippiebevegelsen, ble opprinnelig ytret av Harvard-psykologen Timothy Leary. I starten av 1960-årene utførte han flere kliniske studier med bruk av psykedeliske stoffer. Forskning på og behandling med psykedeliske stoffer fikk imidlertid en brått slutt i begynnelsen av 1970-årene som følge av internasjonal lovgivning. Også ellers i samfunnet gikk psykedelika av moten: Et n-gram over bruk av ordet «psykedelika» i Google Books gir en definitiv topp i 1971. Det er derfor ikke uten grunn at flere medier har kalt den nye interessen for forskning på bruk av psykedeliske stoffer i behandling av psykiske lidelser for en renessanse.

  Vi har fått Sunniva Krogseth til å lage forsiden av denne utgaven av Tidsskriftet. – Jeg har jobbet med hvordan det kan se ut når den mystiske, fargerike, visuelle, ville, mytesomspunnede og litt skumle psykedelikaverdenen beveger seg inn i den ryddige legeverdenen, sier Krogseth.

  Selv om de nye studiene er for små til å trekke sikre slutninger om effekter på psykiske lidelser, er resultatene lovende. Uavhengig av om forskningen vil vise om dette er et nytt prinsipp i behandling av psykiske lidelser eller ikke, viser historien at medisinen på ingen måte er uavhengig av politikken.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media