En av fire leger har opplevd seksuell trakassering

Lisa Dahlbak Jacobsen Om forfatteren
Artikkel

De nedslående resultatene fra OUS-sykehusene om andelen leger som har opplevd seksuell trakassering fikk store overskrifter rett før årets kvinnedag.

En undersøkelse Yngre legers forening har gjennomført ved OUS-sykehusene avdekker nemlig at hver fjerde lege enten selv har opplevd seksuell trakassering eller sett andre leger bli utsatt for det.

Det var Fagbladet Journalen som først omtalte resultatene, og saken fikk stor oppmerksomhet i nasjonale media denne uken. Det gir årets kvinnedag en ekstra aktualitet etter et år preget av emneknaggen metoo.

#UtenTaushetsplikt

Mer enn 1200 av legene ved Oslo universitetssykehus, altså 44 prosent, svarte på undersøkelsen – og mer enn halvparten av de kvinnelige legene. Spørreundersøkelsen ble gjort blant alle som står oppført med OUS som arbeidsplass i Legeforeningens medlemsregister, og besvarelsene ble gjort anonymt. Blant disse svarte mer enn hver fjerde lege (26, 5 prosent) at de selv hadde opplevd seksuell trakassering, eller sett andre bli utsatt for det. De fleste hadde opplevd det selv.

– Vi gjennomførte undersøkelsen etter det landsomfattende #utentaushetsplikt-oppropet i desember. I den lukkede Facebook-gruppa som ble opprettet i forbindelse med oppropet, fortalte en av fem at de hadde opplevd seksuell trakassering. Vi trodde jo at dette tallet kanskje var høyt i forhold til hva «normalpopulasjonen» blant norske leger hadde opplevd, ettersom Facebook-gruppa bestod av unge, kvinnelige leger, som selv hadde meldt seg inn i gruppa, fortalte Anniken Riise Elnes, foretakstillitsvalgt for Yngre Legers forening ved OUS til Journalen.

Tvunget til sex

Riise Elnes forteller at mer enn 200 av de som svarte at de hadde opplevd seksuell trakassering også beskrev hva slags trakassering de hadde blitt utsatt for.

– Det er alt fra å spøke med personers kjønn i nærvær av andre personer på en måte som føles nedverdigende, seksuelt ladede kommentarer ved operasjonsbordet, beføling av bryster eller rumpe, til trusler om å ødelegge noens karriere dersom man ikke vil ha sex. De mest graverende historiene beskriver overgrep hvor folk er blitt tvunget til sex, men vi kan ikke gå ut med detaljer fordi forholdene ved mange avdelinger er så små, at det fort kan være mulig å avsløre hvem som har opplevd det som beskrives. Det er svært viktig for oss å bevare anonymiteten til de som har svart på undersøkelsen, sa Riise Elnes til journalen.

Ikke meldt

Men gjennom de offisielle varslingskanalene er det knapt meldt inn et eneste tilfelle av seksuell trakassering ved noe Oslo-sykehus. Etter at undersøkelsen var ferdig, har det imidlertid kommet inn ett anonymt varsel om seksuell trakassering ved Oslo Universitetssykehus. Det vil nå bli behandlet i tråd med retningslinjene.

Hovedparole

Det siste halvåret har emneknaggen metoo røsket opp og sjokkert med historier om maktovergrep og seksuell trakassering i bransje etter bransje – også i likestillingslandet Norge. I årets 8. mars-tog er metoo stemt fram som hovedparole i både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Mange tror metoo gir 8. mars-markeringa en oppsving, skriver NRK.

Anbefalte artikler