En åpenbar brist

Erlend Loe Om forfatteren

Kommentarer

(2)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.
Hanne Tretli
Om forfatteren

Takk for at du setter ord på og deler en opplevelse mange har med helsevesenet. Jeg kjenner meg altfor godt igjen i det du beskriver. Etter å ha vært innom åtte sykehus og enda flere ulike avdelinger, innså jeg at det eneste som fungerte var at jeg selv var bærer av informasjonen. Derfor lagde jeg i 2009 min egen journal og summerte dette opp i en A4-sides "syke-CV", eller kjernejournal om du vil, som jeg leverer hver gang jeg møter en ny person i helsevesenet. Dette løser overhode ikke alle problemene med informasjonsflyt i helsevesenet, men har gjort min kontakt med helsevesenet betydelig bedre.

Peter Bekkhus-Wetterberg
Om forfatteren

Det er nok å rette baker for smed å kritisere "helsemennesker" for dette. Datatilsynet vil ikke at journaler skal være lesbare mellom sykehus, og mellom sykehus og fastleger. Og de har gode argumenter mot dette, ikke minst mangelfull datasikkerhet.
Det er også slik at Kjernejournalen ikke gjør det som Loe etterlyser, og ikke løser problemene han beskriver. Den inneholder kun noen få sentrale opplysninger, og gir ikke tilgang til journalen fra andre institusjoner, som man kanskje skulle kunne tro.
Men jeg personlig er helt enig med Loe, at det burde vært ett integrert journalsystem i hele landet.