– I år går vi i tog

På kvinnedagen hadde flere av landets største byer innslag av paroler om gravide leger og automatisk vaktfritak i siste trimester.

– Hele initiativet bygger på arbeidsrettsaken som Legeforeningen tapte mot Spekter. Automatisk vaktfritak for gravide sykehusleger i siste trimester har blitt praktisert i mange år. Nå har denne automatikken blitt fjernet etter tapet i retten, forklarer Oda Solheim Hammerstad, en av initiativtakerne bak aksjonen.

Dermed trommet flere yngre leger sammen til toginitiativ i Oslo, Tromsø, Trondheim og Bergen. Det startet altså som et privat initiativ blant yngre leger, men det er ikke Ylf som står bak arrangementet. Under parolen i Oslo var det over 90 oppmøtte.

– Vi hadde et oppmøte over all forventning. Vi var kvinner, menn og barn med legefrakk og ballong på magen, og vi fikk støtteerklæringer fra mange. Vi rette ren stor takk til Mecinsk Paradeorchæster for musikk, liv og røre. Kvinnedagen er like aktuell og det var gledelig å se at så mange støttet svært viktige budskap, både dagsaktuelle og evig aktuelle saker. Vi er veldig fornøyd med feiringen vår, oppsummerer Hammerstad.

– Ingen sykdom å være gravid

– Å være gravid er ingen sykdom, men det er en progredierende tilstand som mot slutten gjør det vanskelig, farlig eller umulig å få gjort en del av arbeidsoppgavene som dukker opp i vaktsammenheng. Flere av mine kollegaer viste på Twitter med humor og glød, hvor absurd det kan være å løpe rundt med vaktcalling med stor mage, sier Hammerstad.

Poenget hun ønsker å få frem er at det er svært uheldig å bli sykemeldt når man i utgangspunktet ikke er syk.

– Rett til tilrettelagt arbeid

– Vi ønsker at det skal være en etablert og selvsagt rettighet å få tilrettelegging – vi kan gjøre andre arbeidsoppgaver som poliklinikk, postarbeide og andre arbeidsoppgaver som ikke krever det fysiske av deg. Dersom vi ikke kan få tilrettelegging eller blir straffet økonomisk eller karrieremessig for den, så vil resultatet bli mange flere sykemeldinger. Det er også slik at det skal være en selvfølge at det er arbeidsgiver som sørger for tilrettelegging, ikke at den enkelte gravide må stå med lua i hånda og be om det, sier Hammerstad og poengterer:

– Automatisk vaktfritak er god kvinnepolitikk, det er god samfunnspolitikk og det er god personalpolitikk.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media