Antidietten

Andreas Viestad Om forfatteren

Kommentarer

(11)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.
Ranveig Røtterud
Om forfatteren

"Hvert år dukker det opp nye dietter. Det ene året skyller lavkarbobølgen over oss. Neste år er det glutenfritt som gjelder, eller lav-fodmap. Laktosefritt. Høyoktan. Lavsvovel. Paleo. 5-2. pH-dietten. Blodtypediett."

Lav FODMAP-dietten og laktosefri diett slås her i hartkorn med diverse andre dietter, på en slik måte at samtlige fremstår som useriøse, basert på ideologi eller ønske om vektreduksjon. Til informasjon: Lav FODMAP-dietten ER en diett for syke mennesker, og den ER forskningsbasert. Den er ikke ideologisk, historisk eller religiøst betinget og brukes heller ikke for å oppnå vektreduksjon. Det samme gjelder laktosefritt kosthold, i den grad det kan kalles en diett. Disse bør derfor ut av den aktuelle listen. Artikkelforfatteren er velkommen til å ta kontakt hvis han ønsker mer informasjon om lav FODMAP-dietten.

Kari Guntvedt
Om forfatteren

Jeg tror dietter ville vært noe mindre populært om også de med mindre alvorlige lidelser ble tatt alvorlig og møtt på en god måte av helsevesenet. Ta for eksempel IBS som lav-fodmap er rettet mot. Lidelsene ved denne "plagen" er enorme, men de aller fleste får fortsatt beskjed om at det ikke "er noe farlig" og "bare" er psykisk betinget av sin fastlege. Dette holder ikke når du flyr på do opp til 30 ganger i døgnet, og man til slutt utvikler regelrett matvegring. Og er man overvektig så er den eneste hjelpen man egentlig får i det offentlige helsevesen: fedmeoperasjon (om man har over 36 i KMI) og "reduser matinntak". Det holder heller ikke, da blir det til at man prøver seg på lavglykemisk mat. Jeg møter ukentlig mennesker i jobben min som helt klart ikke lider av psykisk lidelse, men som likevel har blitt sendt hjem fra offentlig helsevesen med dette stempelet - og jeg har selv totalt gitt opp å søke hjelp fra det offentlige helsevesen for min IBS (som jeg dessuten måtte til utlandet for å få utredet). Det nytter ikke å redusere på noe plagsomt uten å innføre noe nyttig istedet.

Ole Reidar Johansen
Om forfatteren

Må bare si meg enig med Rannveig Røtterud. LavFODMAP dietten er en seriøs og forskningsbasert diett som funker for de med irritabel tarm. Siden 10% av befolkningen lider av IBS så bør alle leger gjøre seg kjent med dietten. Det går litt tregt.

Johan Esperum
Om forfatteren

Jeg har bestandig sagt at jeg har et balansert kosthold, problemet er at det er for mye på alle vektskålene!

Maria Skau
Om forfatteren

Jeg er veldig enig i det meste her, men Viestad feiler ved å ta med lav FODMAP dietten her, som mange andre allerede har nevnt. Dette ER et kosthold for syke mennesker, det er utviklet av leger og forskere og brukes som behandling av IBS ved bl.a Haukeland sykehus og Lovisenberg sykehus. Det er ikke hyggelig for oss som er syke å bli puttet i denne diett-hysteri båsen, og han mener jo også selv at syke mennesker trenger dietter. Det er litt sårende å lese at han syns det er vanskelig å like "sånne som meg" (ja, jeg følger dietten med det, i følge han, meningsløse akronymet). Jeg tror egentlig han syns det er hyggeligere om jeg går i et middagsselskap, har med noe eget å spise og har en fin kveld enn at jeg skal sitte hjemme eller bli syk i selskapet. Og jeg tror egentlig han syns det er dumt at jeg nesten blir flau av å gå og hente meg hvetefri pasta i allergihylla. Det er nok skamfølelse og tabu rundt fordøyelsessykdommer som det er, det er ikke nødvendig å bidra til enda mer av det. Han burde gjøre mer research før han skriver slike artikler, og han bør unngå å bruke så nedsettende beskrivelser. Jeg syns han og dere i tidsskriftet kunne fjernet lav FODMAP fra listen over "kvakksalver-dietter".

Lene Jakobsen
Om forfatteren

Det finnes mange tullete dietter uten grobunn i virkeligheten. Men det blir feil når Viestad trekker inn laktoseintoleranse og lav FODMAP, som faktisk er medisinske dietter. Disse diettene er beregnet på syke mennesker med høyst reelle medisinske plager. Disse er ikke tøysedietter en bruker for å bli mer sunn. Selv et enkelt søk på Wikipedia viser at disse diettene ikke kan sammenliknes.

Jeg skjønner frustrasjonen til Viestad, jeg blir møtt med samme holdningene nesten daglig. Lav FODMAP er ikke noen "det virker for meg"-diett, men en diett forsket frem av Monash University i Australia. Og den er per dags dato den eneste behandlingsmetoden som fungerer for alle de tre typene IBS.

Marit Kolby Zinöcker
Om forfatteren

Artikkelforfatteren går dessverre i fella, og skyter på alt han ser når han skal ta livet av diettene en gang for alle. Det undrer meg at ikke Tidsskriftet korrigerte at lavFODMAP blir satt i bås med slankedietter og tulledietter. Så jeg sier meg enig med Ole Reidar Johansen - det går nok litt for tregt med oppdateringen rundt kostholdsbehandling av IBS.

Mette Lund Larsen
Om forfatteren

Mange lever med skjulte lidelser uten å få hjelp. Denne holdningen som her kommer fram fra Viestad m.fl. er med og bidrar til at det blir enda vanskeligere å få hjelp. Beklageligvis har temaet "matintoleranse" og terapeutisk bruk av kosthold særdeles liten plass i medisinstudiet, noe som gjør at svært få leger har kompetanse på området.

Hvor er det blitt av Hippokrates`s læresetning: ”La din mat være din medisin, og la din medisin være din mat"? Hippokrates regnes som legekunstens far, men hans læresetning har dessverre "kokt bort i kålen"

Heldigvis er det flere leger som, av egen interesse, har brukt mange år av sin legevirksomhet til å sette seg inn i dette kompliserte temaet.

Flere sammenhenger blir funnet, slik som sammenhengen mellom irritabel tarm og mat med lav fodmap. At uskolerte "forståsegpåere" skal latterliggjøre folk som faktisk bruker en stor del av sitt liv til å hjelpe disse som ellers ikke får hjelp, eller enkeltpersoner som av egen interesse har funnet ut at de har det bedre uten en eller annen matvare, blir utrolig respektløst.

Takk og pris at vi har leger som tør gå sine egne veier og gå i dybden av dette temaet som Fedon Lindberg, Erik Hexeberg, Berit Nordstrand, Arnold Berstad eller K. L. Reichelt, bare for å nevne noen. De har bidratt til at tusenvis har fått en bedre hverdag ved hjelp av kostendring. At ingen diett virker i lengden er det største tøyset jeg har hørt. Denne undersøkelsen er det mange som kan motbevise.

Med denne holdningen blir uvitenhet og arroganse et hinder for at flere får hjelp, så tenk dere om neste gang dere møter noen som av en eller annen grunn velger å utelate noe fra kosten. De vet sannsynligvis mye mer om kosthold og deres egen helse enn det dere vet. Vær takknemlige for at dere kan spise hva som helst uten å få noen negative reaksjoner, men vis for guds skyld respekt for at ikke alle er like heldige som dere.

Torhild Compaore
Om forfatteren

Det er alt sosialt vanskelig å ha mange av fordøyelsessykdommene. Det Andreas Viestad nå gjør er å gjøre det enda vanskeligere. En får en tilleggsbelastning ved at folk tror en er forledet av en kunnskapsløs motediett. Low fodmap er en forskningsbasert diett som hjelper mange med ulike former for fordøyelsesproblemer. I og med at dette er plager en ikke snakker om kan dette gjerne være kollegaen din eller din venn gjennom flere år uten at du vet det.

Hans-Ragnar Skogli
Om forfatteren

Det er vanskeleg å hevde seg i perspektivkonkurransen når både lavkarbo, blodtype, lavFODMAP, ekspertar på eitt og spesialistar på anna hevdar å ha sanninga. Likevel vil eg slå eit slag for evolusjonen. Av alle dei vitskaplege tilnærmingane som er foreslått trur eg prinsippa bak evolusjonen er dei best funderte. Me er eit produkt av det miljøet genene våre kunne verte vidareført i. Me er alle eit produkt av måten forfedrene våre har levd, inkludert den maten dei har spist. Dei som til ei kvart tid åt usunt fekk ikkje reprodusert seg. Eit døme er arkeologiske studiar av proteinar og feittsyrer i potteskår som har gove ossmykje informasjon om kva me åt tidligare. Dette er det få legar, ernæringsfysiologar eller andre som ser ut til å interessere seg for. Titusenar års utvikling og tilpassing, seleksjon og overlevelse vil uansett trumfe allskens signifikante p-verdiar i epidemiologiske tverrsnittstudiar eller kliniske museforsøk. Viestad etterlyser legane, men kanskje er det like fruktbart å spørje ein arkeolog.

Mats Elias Meguenni
Om forfatteren

Viestad etterspør mer interesse fra legene. Illustrativt nok er det så langt kun n student som har kommentert som representant for legestanden.

Men, lav-FODMAP er medisinsk behandling (som bemerket i hver eneste kommentar), og jeg har selv fått gode resultat hos pasienter med uspesifikke plager med magen og hos de med relevant etablert mage-tarm-sykdom.