Skal vi kaste legekofferten?

Emner: 
legekoffert
legevakt
sykebesøk
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
Cand. Med Ole Gustav Amundsen er distrikslegen i havgapet noen år tilbake i tid. Her med legekoffert. Foto: Rolf Chr. Ulrichsen / Aftenposten / Scanpix Cand. Med Ole Gustav Amundsen med legekofferten på ryggen, og havgapet foran seg. 
Foto: Rolf Chr. Ulrichsen / Aftenposten / Scanpix

Mens den gamle distriktslegen kjørte rundt fra pasient til pasient, så må nå pasientene stortsett komme til legen. Voksende legevaktsdistrikter, og større krav til presisjon, gjør at det ikke holder med bare en lege og hans koffert.  Sykehusturnusen er over. Et år hvor alt jeg trengte å bære gikk i to frakkelommer. Nå har jeg kastet frakken, og er flyttet til Røros for distriktstjeneste. Det var bare et steinkast til både akuttmottak og til havet, og nå er jeg like langt unna sykehus, som jeg er unna havet.
“Det er tre veier til behandling. Diagnose, diagnose og diagnose» - William Osler, Principles and Practice of Medicine,1892.
Som legefrakken og stetoskopet er en karakterisitikk av sykehuslegen, så kan jeg huske legevaktslegen i det lille stedet Kjøpsvik komme kjørende og hastende ut av bilen med en stor, mørk brun koffert. Men kommer det noen med legekoffert i dag, så er det nok mest sannsynlig at det ikke er en lege. I en blogg finner jeg følgende omtale om legekofferten: “Legekofferten er rommelig nok for alt du vil ha med, og oser av intellektuell og kulturell overlegenhet».
Sokrates skriver at legen skulle være «ren, velkledd og smurt med søt-luktende krem». Blant dagens sykehusleger er nok antrekket mer formalisert, i allefall i Norge.  Les også innlegget “Skal vi ta oss frakkene?”
Sarkasmen rundt legers verktøy finner man flere steder. Men et sted må man jo putte alt man skal ha med, i tilfelle man må ut på sykebesøk en sjelden gang. Ikke at leger har mer behov enn andre for å putte saken sine noe sted, blues-musikeren Charles Ross hadde for eksempel munnspillene sine i en legekoffert, og ble derfor oftest kalt Doctor Ross, som man finner ham som på Spotify.

Sykebesøkenes tid er forbi

På Nordfjord Folkemuseum står kofferten til overlege og distriktslege Hans Chr. Wennevold (1896-1988). I beskrivelsen av kofferten står det litt om doktoren og hans praksis. Wennevold “bodde i bilen” med legekofferten sin, og kjørte rundt hele natta for å besøke pasienter. Etter en lang natts jobb med pasienter, dro han gjerne hjem for å hente seg inn gjennom å male litt før han fortsatte å jobbe. Av innhold i kofferten var det både sprøyter, blodtrykksapparat og noen legemiddelflasker merket med både spiritus og cocain. Pensjonistforbundet med sine 190.000 medlemmer sier at de ønsker at legen skal komme hjem til pasientene oftere. - Det viktigste kravet er at fastleger må få større mulighet til å gå på hjemmebesøk, særlig til gamle syke og for barnefamilier som har vanskeligheter med å stille på legekontoret, sier Tor-Kristian Rønneberg til Aftenbladet i debatten rundt den forrige fastlegereformen. Men det er ikke så lett å levere legetjenester utenfor kontor. Når jeg har legevakt på Røros, er arealet dekket større enn Østfold fylke. Befolkningstallet er derimot ikke like stort, men det er stort nok til at det ofte blir lange ventetider på kontoret hvis jeg må rykke ut

Et kontor i en sekk?

Noen sykebesøk blir det likevel. De fleste har både stetoskop, blodtrykksapparat og mye annet tradisjonelt innhold i kofferten. Kanskje blir det etterhvert enda mer moderne hjelpemidler i legevaktssekken.
  • Smarttelefon: Værbestandig, med stor skjerm og god batterilevetid.
  • Verktøy for automatisk måling og monitorering av blodtrykk, saturasjon, respirasjonsfrekvens og puls? 12-avlednings EKG? Det kan vel ikke være lenge til man kan bruke smarttelefonen som skjerm for slike målinger.
  • Ultralydapparatene er blitt mye mindre bare siden jeg begynte å studere. Hva med et lite ultralydapparat? Til resturin, hydronefrose, og kanskje en orienterende ekko cor? Og en sjekk av ekstremitetsvener og arterier ved insuffisienser av det ene eller andre slaget.
  • Bærbar datamaskin? Kanskje kommer også mulighet for å sende eresepter og henvisninger rett fra den bærbare pcen og til sykehusene. Når det nye nødsambandet har datatjenester, så burde det være mulig å få til sikkert.

Hva med din koffert?

Hva har du i kofferten din? Eller har du kanskje kassert den allerede? Delta gjerne i debatten under!

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.