Påskekos på helsa løs

Emner: 
fedme
kos
overkos
påske
sukker
vekt
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
 
Forbruksforsker Arne Dulsrud viser fram noen av dagligvarebransjens salgstriks. Her med mange gule varer: påskemix, påskegrillpølser, påskebrus, pÂskegodt og påskebrød. Foto: Knut Snare/Scanpix. Forbruksforsker Arne Dulsrud viser fram noen av dagligvarebransjens salgstriks. Her med mange gule varer: påskemix, påskegrillpølser, påskebrus, pÂskegodt og påskebrød.
Foto: Knut Snare/Scanpix.

Det er påsketid, og like naturlig som at vi gleder oss til hytteliv, skigåing og ferie, er det at vi bunkrer opp med godsaker som vi skal kose oss med i påskedagene.  Og i år fyller vi visst nok opp mer enn noen gang før, i alle fall med saker fra godtehyllene, skal vi tro undersøkelser som er gjort. De viser nemlig at vi denne påsken kommer til å spise 2000 tonn med smågodt her i landet! Det er en økning på over 30% sammenlignet med for seks år siden. Og økningen er nokså formidabel sammenlignet med for 20-30 år siden.

Snopkrigen

Matvarekjedene har startet en priskrig på godteri før påske, og med rekordlave kilopriser på smågodt håper de nok på at vi kommer til dem for å fylle opp både godteposene og handlekurven ellers, med matvarer til påske. Og vi elsker jo priskrig og tilbud, så det er nok mange av oss som fyller opp påskeeggene ekstra godt når vi vet at vi får det billig. Men jeg syns nå det er nokså tankevekkende at det er godteri og snop butikkene skal krige om, og at så mange av oss henger oss på og bidrar til å sprenge alle rekorder for innhogg i godtedisken. Påske, kos og godteri har alltid vært sider av samme sak for oss nordmenn, og mange av oss har vokst opp med skiturer og hytteliv, der Kvikk-lunch, kakao og appelsin har vært faste innslag i sekken. Påskeegg fylt med godteri på påskeaften har også vært en tradisjon, som fortsatt står i hevd. Men saken er vel at påskeegg-spisingen for mange nå starter i Palmehelgen, og vedvarer hele uken, men jevnlige påfyll av snop. Slikt blir det mengder av. Vi mennesker har en hang til det søte i livet, og elsker å proppe i oss søtsaker. Sukker gir oss en umiddelbar lyst- og velbehagsfølelse, og velværehormoner skilles ut i kroppen. Når vi får søtsmak i munnen, sender smaksløkene signaler kjapt opp til hjernen, og forteller oss at dette var veldig godt. Da får vi lyst på enda mer søtsaker, og vi er inne i en vond sirkel, og «må» ha mer. Sukker er rett og slett avhengighetsskapende for en del av oss, og virker som et dop. Det settes i gang en del biokjemiske prosesser som gjør oss hekta, og vi bare «må» ha i oss søtsaker. Men hvitt sukker er en energiform med masse tomme kalorier, uten nyttige byggestener som kroppen egentlig har bruk for. Har vi i oss mer enn det vi trenger til forbrenningen, så omdannes sukkeret etter hvert til fett, og det bidrar til at vi blir overvektige. Mens det maksimalt anbefalte energiinntaket av rent sukker er 10%, så er det mange som har i seg mer enn det, særlig unge. Dette kommer ikke bare fra godteri, men nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder brusdrikking, og mye av sukkerinntaket kommer fra søte drikker også.

Kos er lov

Det er veldig viktig å kose seg, og det er viktig å unne seg godsaker, mat og drikke uten å tenke på sunnhet og kalorier hele tiden. Jeg har mer tro på «litt av alt og alt med måte» enn rigide og ensidige dietter og rigid kosthold. Er man fryktelig glad i sjokolade eller is så har jeg lite tro på at man aldri skal unne seg en bit eller smak en gang i blant. Men problemet som jeg ser det er at parallelt med de store mengdene godteri, brus og snop vi fortærer, så har overvekt og fedme blitt et stort og økende helseproblem i samfunnet vårt. Det må vi ta innover oss. Ifølge de siste funnene i HUNT-studien er tre av fire menn og seks av ti kvinner overvektige, og en fjerdedel av de unge. Vi har i gjennomsnitt gått opp 6 kilo i vekt siden 1985.  Når man vet hvor mange ulike helseproblemer overvekt fører til, så er dette urovekkende tall. Kort fortalt så har vi i oss for mye godt samtidig som vi sitter for mye på ræva! Selv om det er oppløftende tendenser til at flere trener regelmessig så oppveier ikke dette for det faktum at total aktivitetsmengde i løpet av en dagen og uken er alt for liten blant både voksne og barn. Det blir for lite av gratis-mosjonen, og vi har for lett for å sette oss i bilen og skysse oss selv og ungene hit og dit i stedet for å ta bena eller sykkelen fatt.

Det kan jo bli litt mye

Jeg syns selv det er mye kos rundt et godt måltid, og mye nytelse i et påskeegg med smågodt. Problemet helsemessig er som regel ikke det man har i seg verken mellom jul og nyttår eller palmesøndag og påskeaften. Saken er at dette kommer oppå alt vi har i oss og koser oss med til alle anledninger resten av året, og ikke minst gjelder dette ungene våre. «Kos» har nærmest blitt synonymt med å ha i seg noe godt, og det skal spises og drikkes i enhver anledning, enten det er kinobesøk, skoletilstelninger, avslutninger eller skoleturer, i tillegg til godteposer på bursdager og lignende. Og mengdene har blitt større og større, på alt fra brusflasker og sjokoladeplater til matporsjoner generelt. Det er liksom ikke måte på som vi skal kose oss, og med mengder som 2000 tonn godteri i løpet av en påske, så begynner det å minne litt om kvalmende fråtseri mer enn kos, syns jeg. Så godt er det nå vel ikke til slutt heller?

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.