Bloggens årskavalkade

Emner: 
årskavalkade
blogg
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
Foto: Bjørn Jørgensen / Samfoto Foto: Bjørn Jørgensen / Samfoto

Da har de siste rakettene falt ned til bakken igjen, og vi er startet på 2014.  Tidsskriftets blogg har hatt gleden av å publisere en rekke gode blogginnlegg i året som gikk, og dette er de mest populære. 

10. Med legekontoret på innerlomma

Hva skal vi med legekontoret når pasientene kan gjøre alle undersøkelsene selv? Spørsmålet stilles av Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet. Vi visste jo at bloggens lesere var teknologi-interessert, så det var ingen overraskelse at dette innlegget ble mye lest.

9. Lege- og sykepleiestudenter bør øve mer sammen

Analyser av såkalte uønskede medisinske hendelser viser at ikke-tekniske ferdigheter spiller en avgjørende rolle for utfallet av de fleste av hendelsene. Når helsepersonell gjør feil, er det sjeldnere manglende medisinske ferdigheter som er årsaken, men oftere dårlig kommunikasjon, dårlig teamledelse og feil situasjonsforståelse hos både teamet og lederen, skrev stipendiat og lege Rune B. Jakobsen.

8. Nettpasienter

For å designe fornuftige, kule og smarte sosiale nettverk og apper for pasienter, er det ikke nok å vite hva pasientene deler, men også hvorfor de deler diagnose, medisiner, behandling og sykehusopphold med andre, ofte «fremmede», i sosiale medier, skrev medisinsk antropolog Maja van der Velden i bloggen.

7. Når taushetsplikt innebærer bevisforspillelse

Illustrasjonsbilde: Inga Tihonova/Colourbox Illustrasjonsbilde: Inga Tihonova/Colourbox

Legen gnidde en pose med narkotika mellom hendene for å ødelegge spor av DNA fra pasienten. Han er nå frifunnet  i tre rettsinstanser for tiltalen om bevisforspillelse. Bloggredaktør og turnuslege Ole Kristian Losviks rettsreferat ble mye lest og delt.

6. Vil du ha ein jobb, forresten?

I etterkant av avsløringer om at åtte av tolv turnuslegevikariat ved Stavanger Universitessykehus gikk til barn av legeforeldre har debatten rast. Norsk medisinstudentforenings leder Bjørg Bakke skrev om problemer med ansettelser.

5. Når virkeligheten er for vond å se

Barn trenger å bli overøst med kjærlighet, grenser og forutsigbarhet. Når disse bestanddelene mangler, og når det er tydelige tegn på vanskjøtsel og uakseptable livsforhold, er det vår plikt som medmennesker å si ifra og å stå opp for barna. Da er det også viktig at alle vi som omgås barn, er vårt ansvar bevisst og ikke er redde for å samhandle og å bruke hverandre, til det beste for barnet, skrev mamma og allmennpraktiker Kari Løvendahl Mogstad i bloggen, og ble mye lest.

4. App-solutt anbefalt

Illustrasjonsfoto: iStockphoto Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Helt siden jeg fikk min første smarttelefon for tre år siden har jeg vært på grensen til lidenskapelig interessert i medisinske apper til bruk i min hverdag som medisinstudent, skriver Martin Hotvedt i bloggen. Og leserne har helt siden bloggen oppsto vært lidenskapelig interessert i app-blogging.

3. Fast jobb til legene handler om pasientene også!

I norske sykehus har bare halvparten av legene fast jobb. Arbeidsgiverne forsøker å unngå stillingsvernet, og ofrer både kvalitet og pasientsikkerhet.  YLF-leder Johan Torgersen tok i bloggen et oppgjør med midlertidige ansettelser, og innlegget ble mye lest og delt.

2. Et tastetrykk unna medlidenheten

Å kritisere en deprimert blogger for å spre desinformasjon om psykiske lidelser i det offentlige rom er kanskje å stille seg lagelig til for hugg, og det finnes øyeblikk når jeg surfer på nettet, der jeg skulle ønske at depresjoner igjen ble en privatsak, skrev journalist og tekstforfatter Jakob Arvola i bloggen i bloggens nest mest leste artikkel i 2013.

1. Fly-promping

Illustrasjonsfoto: iStockphoto Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Et gjennomsnittsmenneske produserer 0,7-1,0 liter tarmgass daglig og slipper ut gass ca. ti ganger per dag. Utslipp av tarmluft i fly kan være et ekstra stort problem fordi man sitter tett, og ca. 50% av luften resirkuleres. Infeksjonsmedisiner Dag Berild skrev årets mest leste sak på bloggen. Basert på en dansk studie gir han både oversikt over omfang, og mulige løsninger på dette luftige problemet.

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.