Skal vi ta av oss frakkene?

Emner: 
frakk
legefrakk
smitte
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
Stetoskopi. Illustrasjonsfoto: Ole Kristian Losvik Stetoskop og frakk. Ingenting minner folk mer om en lege. Illustrasjonsfoto: Ole Kristian Losvik

VG melder i dag at flere politibetjenter synes arbeidsuniformen er tung og gammeldags. De vil derfor vrake skinnjakken. I artikkelen anslås det at de har hatt samme jakken i 22 år. Det har ikke skjedd stort med legefrakken heller, sikkert ikke på 100 år.  Wikipedia skriver at leger har brukt hvite frakker i over hundre år, og at bakgrunnen for det nye antrekket var ønsket om å identifisere seg mer med vitenskapen. Så labfrakkene ble “oppgradert” til legefrakker. Frakker hadde til da bare blitt brukt til obduksjoner. Siden obduksjonsfrakkene var sorte, var det ikke rart at man valgte hvitt for de levende. Allerede Hippokrates nevnte noen ord om antrekket. Legen skulle være “ren, velkledd og smurt med søt-luktende krem”. Blant dagens leger er nok antrekket mer formalisert, i allefall i Norge.  Ingenting minner folk mer om en lege, enn en hvit frakk og et stetoskop.  Blant britiske leger er meningene delte. Infeksjonsrisiko ble både brukt som argument av leger som brukte frakk og av de som ikke brukte frakk. De som brukt frakk, gjorde det også for å beskytte klær, holde bøker og å se profesjonell ut. De som ikke brukte frakk var enten redd for infeksjoner eller de synes rett og slett de var varme. De eldste legene i undersøkelsen var tettere knyttet til frakken enn de yngre.  Hvis man ser bort fra de yngste pasienten, så sammenfaller pasientens alder nesten nøyaktig med prosentandelen som mener legen bør bruke frakk i undersøkelsen.  Med frakken følger det forventninger, men sannsynligvis følger det også mye annet. En undersøkelse ved University of Maryland Medical Center viste at 23% av frakkene var infiserte med gule stafylokokker, og 18% av dem MRSA. Hvorvidt hvitfrakk-hypertensjon skyldes legen eller klærne er derimot usikkert. Meningene er delte, kanskje er det på tide på å ta av seg frakken?

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.